С 290 лева ще се увеличи заплатата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища. Това бе договорено на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и със Съвета на ректорите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

През миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастването на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2100 лв., считано от 1 януари 2024 г. Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането на всички останали академични длъжности, средно с по 240 лв. Това би създало диспропорции между различните академични длъжности. Затова в хода на преговорите служебното правителство се ангажира с осигуряване на 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40,7 млн. лв. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Предложено бе и с 12 процента да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научноизследователския състав в университетите. Това бе подкрепено от синдикатите, като се очаква в рамките на утрешния ден да има становище и от Съвета на ректорите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн. лв.   

Останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии.


"Ще действаме максимално бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май, така че да засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища", подчерта министър Галин Цоков.

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщиха вчера от правителствената пресслужба. От съобщението стана известно, че двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от Министерски съвет.  

Припомняме, че в изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май, ръководителите на 44 висши училища и университети обявиха вчерашния 20 май за ден, в който за първи път от много години академичните институции не отвориха врати, с изключение за дейности с неотложен характер. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитрина Ветова/БТА