Фотоизложба припомня историята на „Албена” на добричлии
72865

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Фотоизложба припомня историята на „Албена” на добричлии
  • Фотоизложба припомня историята на „Албена” на добричлии

Ретроспективната изложба „45 години Албена” беше открита официално в Добрич. Експозицията показва 30 пана и 170 снимки, които разказват за историята на ваканционното селище от първата копка през 1969 г., през построяването на всички хотели, до наши дни.

„Бяхме длъжни да направим тази изложба и тук, за да може да бъде видяна от жителите на града, от хората, които са били по времето на строежа на курорта и са работили там. Албена е част от съдбата на добричките граждани, част от съдбата на града и е много хубаво това да остане така завинаги”, заяви изпълнителният директор на „Албена”АД Красимир Станев, който присъства на откриването заедно с останалия мениджърски екип на комплекса.

Пред журналисти Станев коментира, че бъдещото разтие на „Албена” е свързано с много инвестиции, но зависи и от отношението на държавата. „Имаме необходимост от регулиране на правилата за движение и правилата за развитие на строителството. Трябва да бъде утвърден нов генерален план и всичко това се решава на правителствено равнище”, посочи Станев. Той обяви, че в близките години се планира  в курорта да бъдат изградени два-три нови хотела, голф игрище, да се развива спортната база. Важно е обаче и в бъдеще Албена да запази зеленината си, пространството между хотелите, да се съхрани плажът, коментира още Станев. Той допълни, че курортът разполага с територия около селата Рогачево, Кранево и Осеново, която има всички условия да бъде превърната в парк за целогодишно развлечение.

На откриването на изложбата бяха кметът на Добрич Детелина Николова и зам.-областният управител Исмет Абил, които приветстваха присъстващите. Да видят фотосите бяха дошли и много бивши служители на комплекса, между които Йордан Дончев, който е присъствал на първата копка на Албена и е останал на работа в курорта 33 години. Красимир Станев пък сподели, че е стъпил за първи път в  Албена през 1970-а година като студент, а пет години по-късно е започнал работа там. По време на откиването заваля силен дъжд, което беше прието като добър знак за бъдещето на курорта. (чуйте част от бившите служители на Албена в аудиото)



Изложбата  за историята на „Албена” ще остане в Добрич един месец, а 45-годишнината на курорта ще бъде чествана тържествено на 24 август тази година.