Собственикът на мината отказва среща с министър Стойнев
65476

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Собственикът на мината отказва среща с министър Стойнев
  • Собственикът на мината отказва среща с министър Стойнев

Взривиха огромната скала, която до 14.00 часа пречеше на участниците в спасителната операция в рудник "Ораново", където все още не са открити двамата затрупани миньори.

Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник все още са в неизвестност, съобщи областният управител на Благоевград Муса Палев.

Двамата са на 330 метра под земята. Тунелът, в който са били Николай и Иван, преди станалото срутване на земната маса, е дълъг 55 метра. Спасителите са успели да разчистят на ръка едва 20 метра, информира към 16.00 часа Муса Палев.

"Храним надежда, че ще ги открият. Продължава да се подава въздух в галерията. Към този момент обаче няма признаци за местонахождението им. При всривяване на скалата участваха и специалисти от Минно-геоложкия институт и спасителния отряд от мината в Бобов дол", обясни Палев.



"Концесионерът на рудника - Красимир Михайлов от Перник, отказва да се яви в "Ораново". Той отхвърлил поканата, отправена от енергийния министър Драгомир Стойнев, който втори ден е на мястото на трагичния инцидент.

Този следобед погребаха загиналите миньори Асен Стойнев и Христо Младенов от симитлийските села Полето и Полена. Те бяха открити мъртви часове след поредния инцидент в "Ораново".

Бивш миньор от Симитли - Борислав, каза, че шансовете колегите му да са живи, са нищожни. "Вътре температурата достига до 60-70 градуса и има много метан. Дано на началниците им се случи същото", заяви през сълзи Борислав.

По информация на Главна инспекция по труда, в периода от януари 2008 година до настоящия момент, са извършени 31 проверки по спазването на трудовото законодателство в рудник "Oраново". Констатирани са общо 163 нарушения, от които 124 са по безопасност и здраве при работа.