Собственикът на мината се крие от министър Стойнев
Собственикът на мината се крие от министър Стойнев / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Собственикът на мината отказва среща с министър Стойнев
65476
Собственикът на мината отказва среща с министър Стойнев
  • Собственикът на мината отказва среща с министър Стойнев

Взривиха огромната скала, която до 14.00 часа пречеше на участниците в спасителната операция в рудник "Ораново", където все още не са открити двамата затрупани миньори.

Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник все още са в неизвестност, съобщи областният управител на Благоевград Муса Палев.

Двамата са на 330 метра под земята. Тунелът, в който са били Николай и Иван, преди станалото срутване на земната маса, е дълъг 55 метра. Спасителите са успели да разчистят на ръка едва 20 метра, информира към 16.00 часа Муса Палев.

Собственикът на мината се крие от министър Стойнев
netinfo

"Храним надежда, че ще ги открият. Продължава да се подава въздух в галерията. Към този момент обаче няма признаци за местонахождението им. При всривяване на скалата участваха и специалисти от Минно-геоложкия институт и спасителния отряд от мината в Бобов дол", обясни Палев.

"Концесионерът на рудника - Красимир Михайлов от Перник, отказва да се яви в "Ораново". Той отхвърлил поканата, отправена от енергийния министър Драгомир Стойнев, който втори ден е на мястото на трагичния инцидент.

Този следобед погребаха загиналите миньори Асен Стойнев и Христо Младенов от симитлийските села Полето и Полена. Те бяха открити мъртви часове след поредния инцидент в "Ораново".

Бивш миньор от Симитли - Борислав, каза, че шансовете колегите му да са живи, са нищожни. "Вътре температурата достига до 60-70 градуса и има много метан. Дано на началниците им се случи същото", заяви през сълзи Борислав.

По информация на Главна инспекция по труда, в периода от януари 2008 година до настоящия момент, са извършени 31 проверки по спазването на трудовото законодателство в рудник "Oраново". Констатирани са общо 163 нарушения, от които 124 са по безопасност и здраве при работа.