Сам Мостин бе назначена днес за втората жена генерал-губернатор на Австралия в историята, предаде Асошиейтед прес.

Заемайки този до голяма степен церемониален пост, тя стана представителят в страната на британския монарх, който е официалният държавен глава на Австралия.

Това е първото подобно назначение от началото на управлението на крал Чарлз Трети през 2022 г. и първото от правителството на Австралийска лейбъристка партия на министър-председателя Антъни Албанезе.

Лейбъристите по принцип искат Австралия да стане република, която да има президент за държавен глава.


Бизнесдамата и защитник на равенството между половете положи клетва като 28-ия генерал-губернатор на Австралия от 1901 г.

В първата си реч, след като встъпи в длъжност, Мостин цитира първата жена генерал-губернатор на Австралия Куентин Брайс, която през 2013 г. описа ролята си като „постигане на баланс между спазването на традициите и протокола и напълно съвременното поведение“.

„Аз ще бъда оптимистичен, модерен и видим генерал-губернатор, отдаден на службата и приноса, които всички австралийци очакват и заслужават от носителя на този пост", заяви Мостин.

Правителството на Албанезе беше избрано през 2022 г. То се застъпва за произвеждането на референдум за създаване на австралийска република с австралийски гражданин като държавен глава. Той обаче даде предимство на свикването на исторически референдум за промяна на конституцията, за да се включи „Глас в парламента“ - комитет на коренното население, който да съветва парламента по въпроси, засягащи аборигените и другите коренни жители от района на Торесовия проток, отбелязва АП.

Референдумът беше отхвърлен миналата година. Албанезе все още не е обявил плановете си за референдум за република. Въпреки това беше създадена длъжността делегиран министър за републиката, за да подготви страната за промяна.
Мостин пое поста от генерал Дейвид Хърли.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА