Турция не иска да се извини за изказването на външния си министър за
101168

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Турция не иска да се извини за изказването на външния си министър за
  • Турция не иска да се извини за изказването на външния си министър за
Без извинение от турската страна завършиха близо 5-часовите разговори между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които се проведоха в резиденцията "Снагов" до румънската столица Букурещ след Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Премиерът Борисов очакваше извинение от турския външен министър

Бойко Борисов поиска извинение за изказването на турския външен министър Мевлют Човушоглу, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Те са в избори, но и ние сме в избори, заяви пред журналисти българският премиер след разговорите, които приключиха след полунощ.

"Те считат, че нищо не са ни засегнали. Било извадено от контекста. Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното... Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", подчерта Бойко Борисов след срещата си с Октай.

Турция призна намеса в Закона за вероизповеданията

"Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи, така че ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Никой не ни е оказал каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията", коментира Борисов.


"Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. Толкова по въпроса. За толкова много проекти говорихме, че ме е яд, че за подобно нещо толкова си влошаваме отношенията. Защото ефектът вие сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация", каза още Борисов.