Паркът за мечки край Белица се сбогува с мечока Чарли. „С натъжено сърце Ви съобщаваме, че 33-годишният мечок Чарли вече не е сред нас“, съобщиха от парка на официалната си Facebook страница.

От там посочват, че Чарли е забелязан със силна скованост и накуцване на задните крайници, които много бързо са прогресирали до степен, в която той не можел да се изправя.

„Въпреки нашите усилия и интензивното медицинско лечение, той не реагира добре на него и трябваше да вземем най-трудното решение - да го пуснем да си отиде“, съобщават от парка.



Преди да бъде спасен през 2004 г., бившият „танцуващ мечок“ е имал тежък живот и е страдал изключително много. Подобно на други мечки, които са били част от тази жестока „развлекателна“ практика, Чарли е носил халка през носа си и когато не е „изпълнявал“, е бил оковаван до дърво в задния двор на собственика си.


„Изпитваме огромна мъка, че загубихме Чарли, но се радваме, че той успя да прекара 20 прекрасни години в Парк за мечки Белица, който четири лапи управлява съвместно с Фондация „Бриджит Бардо“. Можем само да кажем, че той бе истински цар сред мечките.



През последните няколко години гледачите му се грижеха за нуждите му на възрастен мечок с ежедневни упражнения и много лакомства, като осигуряваха на Чарли удобни пространства за почивка и уединение, колкото е необходимо. Чарли обичаше водата и всеки път, когато в заграждението му имаше поток, той прекарваше дълго време в игри. Преди мечокът беше част от най-стабилната група в парка, но накрая споделяше заграждението само с любимата си мечка Дана, наслаждавайки се на приятелска компания“, пишат още от парка.