Британският министър на отбраната Грант Шапс обяви изпращането на 80 ракети за противовъздушна отбрана, 1 млн. боеприпаси и 20 амфибийни бронирани високопроходими машини BvS 10 Viking за Украйна. Доставката от Великобритания включва и безпилотни летателни апарати, бронежилетки и оборудване, необходимо за разминиране.

"Точно това направи Великобритания днес", написа министърът на отбраната в профила си в X, като приложи снимка с информация за доставките. Данните са за трите седмици, откакто Великобритания увеличи финансовата си помощ за Украйна до 3 млрд. паунда (3,8 млрд. долара).

Анализатори: Русия не се готви за мир

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети за противовъздушна отбрана, с което броят на ракетите ще достигне 100. Лондон е прехвърлил на Киев 20 системи за разминиране, 4000 разузнавателни дрона, резервни части за оборудване и военни боеприпаси.

На 3 май британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща по време на посещение в Киев да продължи да отделя 3 млрд. паунда (3,8 млрд. долара) годишно за подпомагане на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Той също така заяви, че Украйна може да нанася удари по руска територия с оръжия, доставени от Обединеното кралство.


Нови въздушни атаки между Русия и Украйна

През януари Великобритания одобри военна помощ за Украйна в размер на 2,5 млрд. паунда (3,17 млрд. долара) през 2024 и 2025 г. През април британският министър-председател Риши Сунак обяви плановете си да увеличи помощта до 617 млн. долара.

Според премиера Лондон ще прехвърли на Киев 400 превозни средства, 1600 оръжия и 4 млн. боеприпаси.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС