Поредица от различни събития с официален и празничен характер ще отбележат 75-годишния юбилей от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай.

На 14 май в Посолството на Китай в България се проведе кръгла маса на тема „Ретроспекция и перспектива - 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и България“, на която бяха обсъдени приятелските отношения и задълбочаването на практическото сътрудничество между двете страни в различни области. На събитието присъстваха множество дипломати, общественици и гости.

На присъстващите бяха припомнени важни моменти от сътрудничеството на двете държави през годините.

От посолството подчертаха, че китайско-българските отношения се развиват много гладко и здравословно и политическото доверие между двете държави непрекъснато се укрепва. Сътрудничеството в различни области между Китай и България е ползотворно и приятелско.




„Наша отговорност е да укрепим политическата и обществена основа на приятелството между двата народа за идните поколения“, това каза в речта си временно изпълняващият длъжността посланик на Китай в България Уан Мин.Тя припомни, че по време на държавното посещение в Китай през 2019 г. президентът Румен Радев, заедно с председателя Си Дзинпин, се обявиха за установяването на стратегическо партньорство между Китай и България, което отвори нова страница в развитието на двустранните отношения. Уан Мин заяви, че Китайското правителство и народ са готови да работят с приятели от всички страни, включително и от България, за съвместното опазване на целите и принципите, заложени в Устава на ООН с резолюция №2758 и общото придържане към принципа „Един Китай“.

В речта си Уан Мин заяви още, че традиционното приятелство между Китай и България е резултат от старателните усилия на дейци от всички сфери на живота и се е превърнало в ценно богатство, споделяно от двата народа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня