Кораб, превозващ хуманитарна помощ за Ивицата Газа, ще отплава от южната част на Турция днес, предаде Анадолската агенция.

Общо 1900 тона материали за хуманитарна помощ, състоящи се от храни, здравни и хигиенни материали и материали за подслон, бяха натоварени на "Кораба на доброто за Ивицата Газа" на международното пристанище Мерсин. Този кораб е под ръководството на Турската служба за управление на бедствия и аварии (AFAD).

След приключване на подготовката в международното пристанище Мерсин корабът ще отплава в 15:00 ч. с церемония и се очаква да пристигне в пристанище Ал-Ариш в Египет, най-близкия регион до Газа, близо 40 часа по-късно.

Досега в Газа са доставени общо 52 016 тона различни хуманитарни материали от 13 самолета и 10 кораба.


Израел предприе офанзива в Ивицата Газа в отговор на атаката на Хамас от 7 октомври, при която загинаха около 1200 души. Оттогава в Газа са загинали близо 34 800 палестинци, предимно жени и деца, а други 78 100 са ранени, според палестинските здравни власти.

7 месеца след началото на израелската война огромни територии от Газа са в руини, като 85% от населението на анклава е принудено да се изсели вътрешно в условията на осакатяваща блокада на храни, чиста вода и лекарства,  според ООН.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
БГНЕС