Кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп издържа снощи първия си изборен тест, след като беше осъден в Ню Йорк, на първичните избори в няколко американски щата, предаде Франс прес.

Бившият президент е единственият републикански кандидат, който все още участва в надпреварата за президентските избори през ноември, а консервативните му съперници отдавна са се отказали.

Американският изборен календар обаче е устроен така, че в някои щати все още се провеждат първични избори, които служат за официално определяне на кандидата, който ще бъде номиниран през юли на партийна конференция.

Първични избори имаше вчера в щатите Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота.

Въпреки че Доналд Тръмп официално е единственият републикански кандидат, който все още участва в надпреварата срещу президента демократ Джо Байдън, имената на бившите му консервативни съперници все още фигурират в бюлетините, отпечатани месеци по-рано. Това е особеност, от която някои избиратели републиканци досега се възползваха, за да изразят недоволството си от милиардера.


Решението на съдебните заседатели няма да извади Тръмп от надпреварата за Белия дом

Следователно целият смисъл на първичните избори вчера беше да се измери степента на подкрепата на републиканските избиратели за Доналд Тръмп след неговото осъждане. Бившият президент постигна добри резултати във всеки от тези щати, като спечели 85 процента от гласовете в Ню Мексико.

В четвъртък в Ню Йорк Доналд Тръмп беше признат за виновен по всички обвинения срещу него в наказателен процес – първият срещу бивш президент на САЩ – за фалшифициране на документи, за да скрие плащания за купуване на мълчанието на бивша порноактриса.

Съдия Хуан Мерчан насрочи произнасянето на присъдата му за 11 юли, четири дни преди началото на конференцията на републиканците, посочва АФП.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА