Социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес спечелиха регионалните избори в Каталуния, докато партиите, подкрепящи независимостта, загубиха позиции, предаде Би Би Си.

Каталунската социалистическа партия (PSC), ръководена от бившия испански министър на здравеопазването Салвадор Ила, постигна значителни успехи и се превърна в категоричен победител.

След като 99% от гласовете са преброени, тя си осигурява 42 места. Подкрепата за независимост е спаднала до 42% от 49% през 2017 г., сочи статистическият институт на каталунското правителство.

В кампанията преди тези избори въпросът за отношенията на Каталуния с останалата част на Испания беше изтласкан на заден план от други предизвикателства, като сушата и жилищната криза в региона.


Твърдолинейната партия "Заедно за Каталуния" (JxCat) на бившия регионален президент Карлес Пуигдемон зае второ място с 35 места, с което си върна статута на основна сила, подкрепяща независимостта на региона, и изпревари Каталунската републиканска левица (ERC).

Като цяло обаче националистическите партии загубиха подкрепа, което означава, че вече не контролират регионалния парламент, което е удар за движението за независимост.

Въпреки това през последните години партиите, подкрепящи независимостта, постигнаха значителни отстъпки от централното правителство и продължават да настояват за провеждане на референдум за независимост.

Правителството на малцинството ERC на Пере Арагонес свика предсрочни избори, след като не успя да събере достатъчно подкрепа за приемането на годишния бюджет на региона.

Санчес смята, че този резултат е потвърждение за неговата политика в Каталуния - по-специално за спорния закон за амнистия в полза на националистите, които са изправени пред съда за сепаратистка дейност.

Амнистията, чието приемане в испанския парламент приключва, предизвика яростна реакция от страна на десните противници. Ила приветства резултата като "нова ера за Каталуния".

Той заяви, че сред факторите, които са осигурили резултата, "са политиките, провеждани от испанското правителство и неговия министър-председател Педро Санчес, на когото изпращам моето признание и благодарност".

Законът за амнистията беше условие за парламентарната подкрепа, която JxCat и ERC оказаха на Санчес при встъпването му в длъжност, позволявайки му да сформира ново федерално правителство през ноември миналата година.

Очаква се Пучдемон, който избяга в чужбина през 2017 г., след като оглави неуспешен опит за отцепване, да се възползва от амнистията и да се завърне в Испания. Той води предизборната си кампания от южната част на Франция.

Въпреки победата на социалистите, на Ила няма да му е лесно да състави правителство, като се има предвид, че вероятно ще се нуждае от подкрепата на ERC и крайнолевия алианс "Комунс Сумар".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС