Синоптиците предупреждават за потенциална геомагнитна буря, която ще обхване магнитното поле на Земята днес.

Тази прогноза следва изхвърлянето на коронарна маса (CME) от Слънцето, стартирало на 1 юни, което е резултат от мощно двойно слънчево изригване X1-M7 - изблик на интензивна електромагнитна радиация, последван от експлозивно освобождаване на слънчева плазма.

Доц. Петя Трифонова от БАН каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че силна магнитна буря няма да има, тя ще засегне само с периферията си нашата планета, затова няма да има такива негативни последствия, каквито се очакваше.

Експертът допусна, че на територията на страната няма да се образуват магнитни бури. Тя поясни, че ако има такива, то те ще бъдат много леки.

Метеочувствителните хора могат да изпитват силно главоболие, нарушения в съня, разконцентриране във вестибуларния апарат и най-вече промени в нормалното кръвно налягане.

Ефектите от магнитната активност се свързват също със значително повишена честота на тревожност, депресия, биполярно разстройство.
Сред другите негативни ефекти от магнитните бури върху здравето ни са сърцебиене и чувство за общо неразположение.

Хората със сърдечно-съдови заболявания, мигрени и различни хронични болестни състояния усещат по-силно влиянието на тези явления.

Първоначално прогнозите бяха усложнени от наличието на две CME, изстреляни едновременно - едната насочена към Земята, а другата се отдалечава.

Междувременно любителите на полярните сияния очакват с нетърпение потенциалните светлинни шоута на по-високи географски ширини, които са резултат от взаимодействието на настъпващата слънчева буря с горните слоеве на земната атмосфера.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС