Президентът на САЩ Барак Обама осъди "тъмните маневри" и агресията на Русия в Украйна в реч на площада пред Кралския дворец във Варшава, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. По-рано Обама обеща на новоизбрания украински президент Петро Порошенко дългосрочната подкрепа на САЩ.

"Ние сме единни, защото вярваме, че хората и народите имат правото да определят собствената си съдба - и това включва хората в Украйна", подчерта Обама.

"Нашите свободни нации ще останат единни, за да може нови руски провокации да означават само по-голяма изолация и по-скъпа цена за Русия", заяви президентът на САЩ. "Защото след като изразходвахме толкова кръв и средства, за да обединим Европа, отказваме да позволим на тъмните тактики на 20-и век да определят 21-и век", добави той.

"Ние никога няма да приемем окупацията на Крим от Русия, нито нарушенията на суверенитета на Украйна", заяви американският президент. Той подчерта пред множеството, изпълнило площада пред Кралския дворец - символ на полската независимост, че свободата на Европа не е гарантирана, съобщава АФП.

Обама потвърди също ангажиментите на САЩ към съюзниците от НАТО и изрази солидарност с източноевропейските страни след руската намеса в Украйна, предаде Ройтерс. "Като съюзници имаме официално задължение - обвързващо ни договорно задължение - да защитаваме вашата териториална цялост. И ще го направим", каза той, говорейки иззад бронирано стъкло.



Източник: БТА