Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви в Исламабад американска помощ на обща стойност над 500 млн. долара за няколко големи проекта в Пакистан, един от главните стратегически съюзници на САЩ в Азия, предадоха ДПА и АФП. Основната част от сумата - около 270 млн. долара - ще бъдат инвестирани в иригационни проекти в селски райони и подобряване на водохранилищата в два големи града, единият от които е Пешавар.

Общо 60 млн. долара ще бъдат използвани за подобряване на пакистанските енергийни ресурси, включително завършването на два големи проекта за язовири с водноелектрически централи и разработване на алтернативни източници като слънчевата и вятърната енергия, каза Клинтън. Освен това 50 млн. долара ще бъдат вложени в технологичното модернизиране на пакистански компании, а 100 млн. долара ще бъдат предоставени за кредитиране на малки и средни предприятия.

Това е повратен етап в двустранните отношения. Заедно Пакистан и САЩ работят за превръщането на дългогодишните отношения на сътрудничество в силно, всестранно и трайно взаимнополезно партньорство, каза пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши. Проектите са част от одобрения миналата година от Конгреса на САЩ за Пакистан пакет финансова помощ

от общо 7,5 млрд. долара за пет години, чиято цел е да подобри имиджа на САЩ в страната. Клинтън се надява да убеди Пакистан, че дългосрочното партньорство, което му предлагат САЩ, не се ограничава само с борбата с тероризма. „Знам, че за голяма част от пакистанците американските ангажименти се изчерпват със сигурността. Фактът, че това погрешно схващане устоява толкова дълго, ни говори, че сме направили твърде много, за да свържем партньорството ни с конкретни подобрения на живота в Пакистан. Работим упорито, за да променим това разбиране", каза Клинтън на американско-пакистанския стратегически диалог, съобщава БТА.

„Важна сега е сигурността на хората. Сигурността, основаваща се на неща от първостепенна важност в ежедневието като работата, училищата, храната, водата, горивото, равния достъп до правосъдие - това са градивните елементи на устойчивото, процъфтяващо общество", отбеляза още държавният секретар на САЩ.



Клинтън беше на двудневно посещение в Пакистан, а днес следобед пристигна в Кабул, за да участва в предстоящата международна дарителска конференция за Афганистан.