Танковете на Нетеняху навлизат все по-навътре в Рафа
При израелски въздушен удар по медицинска клиника в град Газа беше убит директорът на отделението за бърза и неотложна помощ в Газа, съобщиха от здравното министерство на анклава, а израелските военни заявиха, че при удара е загинал високопоставен въоръжен командир на Хамас, пише Reuters. 

Министерството на здравеопазването заяви, че с убийството на Хани ал-Джаафарави броят на медицинския персонал, убит от израелски огън от 7 октомври насам, е достигнал 500 души. Досега са задържани най-малко 300 други.

В изявление израелските военни заявиха, че ударът е бил насочен срещу Мохамед Салах, който според тях е отговарял за разработването на оръжия на Хамас.

"Салах е бил част от проект за разработване на стратегически оръжия за терористичната организация "Хамас" и е командвал редица терористични отряди на "Хамас", които са работили по разработването на оръжия", се казва в съобщението.


Повече от осем месеца след началото на сраженията международното посредничество, подкрепяно от САЩ, досега не е успяло да постигне споразумение за прекратяване на огъня. Хамас твърди, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната, докато Израел заявява, че ще се съгласи само на временни паузи в боевете, докато Хамас не бъде ликвидиран.

В Рафа, близо до границата с Египет, израелските сили, които поеха контрола над източната, южната и централната част на града, продължиха набезите си в западните и северните райони, съобщиха жители, описвайки тежки боеве.

В неделя жителите са съобщили, че израелските танкове са напреднали до края на лагера за разселени лица Маваси в северозападната част на Рафа, което е принудило много семейства да избягат на север към Хан Юнис и към Дейр Ал-Бала в централната част на Газа - единственият град в анклава, където танковете все още не са навлезли.

"Ситуацията в Тел Ал-Султан, в западната част на Рафа, остава много опасна. Безпилотни самолети и израелски снайперисти преследват хората, които се опитват да проверят къщите си, а танковете продължават да завземат районите, над които се намира Ал-Маваси на запад", казва Басам, жител на Рафа.

"Знаем за убити хора по улиците, знаем и виждаме, че десетки къщи са разрушени от окупацията", каза той пред Reuters.

Израел отрича да се цели в цивилни и обвинява Хамас, че провокира цивилни жертви, като се бие сред тях, което Хамас отрича.

Израелските военни заявиха, че силите са продължили "целенасочени операции, основани на разузнавателни данни" в Рафа, като са открили оръжия и ракетни установки и са убили бойци, "които са представлявали заплаха за тях".

В северната част на анклава, където Израел заяви, че силите му са приключили операциите преди месеци, жителите заявиха, че танковете са се върнали в предградието на град Газа Зейтун и са обстрелвали няколко района там.

Израелската сухопътна и въздушна кампания в Газа започна, когато водените от Хамас бойци нахлуха в южната част на Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки над 250 заложници, според израелските данни.

В резултат на израелската ответна офанзива са загинали почти 37 600 души, по данни на палестинските здравни власти, и Газа е превърната в руини.

От началото на май сраженията са съсредоточени в Рафа, в южния край на Газа, където около половината от 2,3 млн. души в анклава са се укривали, след като са избягали от други райони.

Нетаняху заяви, че фазата на интензивни боеве срещу Хамас ще приключи "много скоро", но че войната няма да приключи, докато ислямистката групировка не престане да контролира палестинския анклав.

В интервю за израелския канал 14 той заяви, че силите, базирани в Газа, ще бъдат освободени, за да се преместят на север, където Израел предупреди за потенциална пълномащабна война срещу ливанското движение "Хизбула", което нанася удари по граничния регион в знак на солидарност с палестинците.

"След като приключи интензивната фаза, ще имаме възможност да преместим част от силите на север. И ще го направим", заяви Нетаняху.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters