За пръв път министър на отбраната посети разградското село Осенец. Поводът бе панихида, отслужена пред реставрирания военен паметник в населеното място. На церемонията Николай Ненчев нарече паметника величествен, категоричен бе, че героите не бива да бъдат забравяни, уточни, че средствата, отпуснати от правителството за възстановяване на паметници и изграждане на военни паметници, както в България, така и в чужбина, не са малко.

За обновяването на мемориалния комплекс в Осенец Инициативен комитет от селото е събрал дарения от 80 човека, други пък са участвали с труда си, разказа председателят на структурата Денчо Дечков. Приносът на Министерството на отбраната е безвъзмездното предоставяне на община Разград на две 122-милиметрови гаубици, местната управа от своя страна предоставя оръдията на селското кметство.

Транспортирането на гаубиците е осигурено от бизнесмена с корени от Осенец Юлиян Матев, принос в реставрацията пък имат Никола Николов и Стоян Неделчев. Обновени са плочите с имената на героите, лъвчетата пред обелиска и фигурата на орел на върха му, поставени са нови пилони със знамената на България и на Европейския съюз.

Във войните в началото на 20 век са участвали 600 доброволци и мобилизирани мъже от Осенец, 106 от тях са загинали - съобщи Мирослав Атанасов от Инициативния комитет. Паметникът на техния героизъм е изграден през 1922 г. Местен жител дарява част от двора си, за да бъде поставен там монументът. По-късно е добавена и плоча с имената на загиналите във Втората световна война. С годините обаче паметникът е изоставен, докато местните хора не подемат инициатива за реставрацията му.



Министър Ненчев поздрави Инициативния комитет за патриотизма и ентусиазма, за възстановяването на спомена за героите. Той завърши тържественото си слово с възгласа „Да живее свободна и независима България!".

По-късно на журналистически въпрос какво е бъдещето на закритите военни поделения коментира, че се стреми в разговори с областните управители и кметове да изясни какви са намеренията им и предпочита да дари тези имоти, но под условие, че ще останат за хората, а няма да бъдат придобити и продадени.

Панихидата в памет на загиналите воини от Осенец отслужи архиерейският наместник отец Георги. В церемонията участваха представители на военно формирование 54 060 от състава на Сухопътните войски и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя от името на: министър Николай Ненчев, началника на отбраната ген. лейт. Константин Попов, областният управител на Разград Манол Кившанов, началника на Гарнизон Шумен полк. Емил Симеонов, кмета на Разград д-р Валентин Василев, кмета на Осенец Димитър Димитров, Областния съвет на Съюза на офицерите от запаса и резерва, Мъжка певческа група-Осенец, Инициативния комитет за обновяване и реставрация на паметника в Осенец, Силвия и Юлиян Неделчеви, началника на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, родственици и близки на загиналите, ОУ"Д-р Петър Берон", признателни жители на Осенец.

За Бог да прости героите на всички присъстващи бяха раздадени жито, бонбони и пита.