Френски археолози откриха руини от светилище, посветено на бог Митра, на обекта Мариана на остров Корсика, оповести Френският национален институт за превантивни археологически изследвания, цитиран от Франс прес.

Мариана - древноримска колония, основана към 1-ви век пр. Христа, достигнала своя разцвет между 3-и и 4-и век. Пристанището й допринесло значително за търговския обмен в Средиземноморието.

Светилище на нимфите може да излезе от Перперикон

За пръв път на остров Корсика е идентифицирано светилище, посветено на бог Митра. Поради липса на писмена документация опознаването на митраизма - монотеистичен култ, практикуван в Римската империя, е базирано главно върху изследване на свързани с него светилища и върху откритите в тях нарисувани или скулптирани изображения.
Култът към Митра е с индо-персийски произход и вероятно е бил въведен в Римската империя от римски воини и търговци от Изтока.

Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра

Светилището в Мариана обхваща няколко помещения, включително ритуална зала и нейното преддверие. Зала с правоъгълна форма включва централен коридор, ограничен от двете му страни с ниски варосани стени, пред които са инсталирани дълги пейки. В тухлените стени са оформени две ниши, в едната от които бяха открити три газени лампи. В края на коридора вероятно е имало мраморен барелеф с изображение на бога Митра. Археолозите попаднали на три фрагмента от счупения барелеф. 
БТА