Няма човек, който да не се трогне от вида на пухкави, сладки, миловидни животинчета, които ни омагьосват с големите си красиви очи. Но за съжаление, както и при хората, външността понякога лъже и тези мили създания в действителност са много опасни дори и за хората.

Малки и пухкави, но все пак зверове (СНИМКИ)

BrightSide подреди класация с 10 невероятно сладки, но и много опасни животни.

Бавно Лори

Бавното Лори е представител на лориевите примати. Големите му очи, сладката му муцунка, малките му ръчички и бавната му природа го прави едно от най-опасните прикрити чудовища. Бавното Лори произвежда токсини от вътрешната страна на лактите си. Те намазват малките си с тази отрова, за да ги предпазят от нападения и съответно смърт от по-големи хищници. Захапка от Лори причинява болезнени оттоци. За щастие токсините не са фатални.

Леопардов тюлен

Своето „котешко“ име дължи както на петнистата си кожа, така и на хищния си характер. Това е един от най-интересните същински тюлени, обитаващ субантарктическите райони на Южния океан. Заедно с косатката - единственият му враг в природата, морският леопард е доминиращият хищник в южния полярен район. Той е голям и мускулест, с тъмно сив гръб и светлосива долна част на тялото. Храни се основно с топлокръвни гръбначни, а плячката му се състои от пингвини дженту (и млади тюлени. Обикновено леопардовият тюлен напада и убива плячката си във водата, но ако животните се спасяват с бягство на леда, той може да ги последва и там.

Този вид тюлени не се боят да нападат лодки или да изскачат от водата, за да хванат човек за крака. Обекти на такива атаки са най-вече различни сътрудници на изследователски станции. Причината е в тактиката на леопардовите тюлени да нападат от водата животни, стоящи на края на леда. При това без да могат винаги да различат от водата кого или какво точно нападат. 

Най-известният и мрачен случай е смъртта на британския морски биолог Кристи Браун. Тя става жертва на леопардов тюлен по време на гмуркане. В продължение на 6 минути тюленът я държал със зъби на дълбочина 70 метра, докато тя не се удавила. Това е единственият смъртен случай при среща на човек и леопардов тюлен.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

Мравояд

Как това беззащитно животинче може да е опасно, като дори няма зъби. Погледнете ноктите му. Мравоядът ги използва главно за разкопаване на храна, но няма да се поколебае да ги пусне в действие и когато се чувства застрашен. Напълно достатъчно е едно-единствено движение.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КОИ СА ОСТАНАЛИТЕ СЛАДКИ ЗВЕРОВЕ

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook