Холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу се присъединиха към актрисите, които обвиняват в сексуален тормоз холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

„Имах неприятно изживяване с Харви Уайнстийн в моята младост. В резултат никога повече не работих с него. Предупреждавах и колегите да внимават с него. Такова поведение е абсолютно недопустимо, независимо от сферата или страната, в която работим“, разкри Анджелина Джоли в писмо.

Неповторимата Анджелина Джоли на наградите Оскар през годините (СНИМКИ)

За неприятния си опит с продуцента сподели и Гуинет Полтроу. Тя разказа пред „Ню Йорк таймс“, че когато била на 22 години Харви Уайнстийн ѝ предложил роля във филма „Ема“.
Преди началото на снимките той я повикал в хотелската си стая, където ѝ предложил да се отдадат на масажи в спалнята.

„Бях просто дете, бях ужасена“, спомня си днес носителката на Оскар.

Актрисата попарила мераците на Уайнстийн и се оплакала на тогавашния си приятел Брад Пит, който поискал обяснение от продуцента.



В резултат Харви Уайнстийн предупредил Гуинет да си мълчи.

„Помислих си, че ще ме уволни“, спомня си актрисата.

Сред оплакалите се от Уайнстийн са и актрисите Ашли Джъд, Розана Аркет, Мира Сорвино и Роуз Макгауън.  Три жени, една от които е актрисата Азия Ардженто, казаха, че ги е изнасилил.

Компанията „Уайнстийн“ ще смени името си заради секс скандала

В началото на октомври Харви Уайнстийн беше уволнен от продуцентската компания, на която е съосновател.

Уволнението дойде след статия на "Ню Йорк таймс", в която се казва, че съоснователят на компаниите "Мирамакс" и "Уайнстийн къмпани" е тормозел сексуално жени в период, обхващащ близо три десетилетия.

Мерил Стрийп нарече поведението на Харви Уайнстийн „непростимо“

Харви Уайнстийн е сред най-успешните продуценти в Холивуд. Работил е над десетки световноизвестни филми, включително над "Убий Бил" и "Убий Бил 2" на Куентин Тарантино и поредицата "Писък".

Отличен е с награди БАФТА и Оскар за продуцирането на трагикомедията "Влюбеният Шекспир" (1998). Харви Уайнстийн е също съосновател на компанията "Мирамакс", продуцирала култовия филм "Криминале" на Тарантино.