След изтичане на срока на годност на даден продукт, той губи хранителната си стойност, сменя вкуса и цвета си. Също така може да бъде и опасен за здравето ни.

Има храни обаче, които могат да се консумират дори и на опаковката им да пише, че срокът им е изтекъл. Затова не винаги е необходимо да изхвърляте храната, която сте държали дълго в хладилника или шкафа. Ето някои от храните, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност:

Масло

Маслото може да се замрази и така да се съхрани дълго след изтичане на срока на годност. След като го размразете обаче, трябва да го използвайте веднага.

Какво трябва да знаем за бактериите в храните?

Шоколад

Шоколадът може да издържи доста дълго. По него могат да се появят бели петна след изтичане на крайния срок. Въпреки това той е безопасен за ядене.


Осем храни, които нямат срок на годност (ВИДЕО)

Твърдо сирене

Това е един от онези продукти, които издържат много дълго време. Но това не се отнася за меките сирена.

Зърнени храни

Ако ги съхранявате без да сте отваряли опаковката, те може да издържат доста дълго време. След отваряне може да се съхраняват в добре затворени съдове.

Зърнените храни могат да бъдат изгубят част от мириса и вкуса си, но със сигурност стават за ядене дори шест месеца след изтичане на срока на годност.

Кетчуп

При правилно съхранение кетчупът може да се консумира дори една година след изтичане на срока на годност. Трябва обаче да се съхранява на хладно и сухо място.



За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук