Когато чуем думата „политик“, обикновено пред нас изниква образ на мъж на средна възраст, със строг костюм, сдържана усмивка и сключени пръсти на ръцете. Всъщност представителките на нежния пол набират все по-голяма сила на сложната политическа сцена.

ГАЛЕРИЯ: Най-влиятелните красавици на световната политическа сцена

Ето 13 дами, които имат политически достижения, и доказват, че красотата, интелектът и силата на характера могат да бъдат хармонично съчетани в един човек.

Мара Карфаня

Мара Карфаня е италиански политик, бивш модел и телевизионен водещ. Нейният политически път започва още през 2004 г. Тя е част от партията „Форца Италия“, където се бори за правата на жените. По инициатива на Карфаня през 2008 г. е приет закон, според който проституцията е престъпление.

Кармен Кас

Кармен Кас е президент на Шахматния съюз в Естония в периода 2004-2011 г. и усилено се бори за популяризирането на този спорт. Тя е и топмодел и с гордост твърди, че за различка от повечето си колежки, притежава интелект. 

Сетрида Гига

Тази красавица е популярен политик в Ливан. В политиката попада през 1994 г., след като нейният съпруг попада в затвора поради политически причини. ТЯ се бори за неговата свобода, срещу политическите заплахи, арести и преследвания на граждани.
Кралица Рания

Рания ал-Абдула е настоящата кралица на Йордания. Нейната ясна позиция за актуалните въпроси, които вълнуват обществото, я превръща в любимката на народа.

Рания – обожаваната кралица и предана майка (СНИМКИ)

Тя се застъпва за повишаване на степента на образование в страната. Основава неправителствена организация, която помага на жените да участват в икономическия живот.


 

Кристина Фернандес де Киршнер

Кристина Фернандес де Киршнер е президент на Аржентина в периода 2007-2015 г. Сред многобройните й заслуги е амаляване на влиянието на олигалхическите кланове и подвластните им медии.

По времето на де Киршнер Аржентина се избавя от бремето на външния си дълг и натрупва внушителен резервен фонд за сметка на постъпленията от износ на селскостопанска продукция. Национализирана е пенсионната система, въведени са плащания в подкрепа на семейството и майчинството, безработицата пада.

Орли Леви

Орли Леви е израелски политик. В момента е независим депутат. Нейни приоритети са решаването на проблемите с трудните подрастващи, връщането на безплатните кръжоци, безплатна стоматологична помощ, субсидирането на таксите за детски градини, намаляването на разделението между бедни и богати. Прави законопроект насочен към децата, жертви на престъпления.

Ева Кайли

Красивата блондинка се сблъсква с политиката едва на 24-годишна възраст, когато е избрана в градския съвет на Солун. По-късно става депутат в гръцкия парламент. Освен това тя заема висок пост в организация, защитаваща правата на гърците в чужбина.


Кирстен Джилибранд

Кирстен Джилибранд е американски политик, младши сенатор от щата Ню Йорк в Сената на САЩ и член на Демократическата партия. Тя е на 42 години, което я прави най-младият член на Сената. Назначена е на мястото на Хилъри Клинтън от губернатора на щата Ню Йорк през 2009 г. след като Клинтън е избрана за Държавен секретар на САЩ.

Кирстен Джилибранд предоставя услугите си на юрист на жените политици и защитава представителите на сексуалните малцинства. Известна е с това, че се занимава с дела за сексуално насилие в университетите и в армията.

Колинда Грабар-Китарович

Колинда Грабар-Китарович е хърватски политик. Тя е четвъртият президент на Хърватия и първата жена държавен глава на страната. От 2011 до 2014 г. Грабар-Китарович работи като помощник генерален секретар за публичната дипломация на НАТО. Тя е първата жена на този пост.

Вижте в снимки първите дами, които светът дълго ще помни

Джесинда Ардърн

Лидерът на Лейбъристката партия 37-годишната Джасинда Ардърн застава начело на правителството на Нова Зеландия. Ардърн е третата жена на тази позиция в историята на страната, както и най-младият премиер за повече от 150 години насам.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е красавицата, която е определяна за най-влиятелната жена в Арабския свят. Тя е втората от трите жени на шейх Хамад бин Калифа ал Тани, който беше емир на Катар от 1995 г. до средата на 2013 г.


На Моза са поверени хуманитарни и благотворителни програми. Отговаря за редица проекти, реализира идеи, привлекли милионни инвестиции.

Дръзката арабска красавица, която е добре дошла на всеки светски прием (СНИМКИ)

Раби Дхола

Раби Дхола е канадски политик от индийски произход, член на Лидералната партия. Била е в Камарата на общините в периода 2004-2011 г. Участвала е в няколко фила в Боливуд.

Шеридан Оливейра

До 2014 г. Шеридан е секретар по развитието на човешките ресурси в Бразилия. През 2014 г. тя бе избрана в Конгреса. Благодарение на Шеридан са разработени много програми, които са променили живота на жителите на Северна Бразилия към по-добро.
Социалните дейности са й приоритет, както и подпомагането на жени, ангажирани в селското стопанство.