Обмислят по-високи санкции за винетките
35564

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обмислят по-високи санкции за винетките

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обмислят по-високи санкции за винетките
  • Обмислят по-високи санкции за винетките
  • Обмислят по-високи санкции за винетките

Цените на винетките за 2011-а остават същите като през тази година, но се обмисля тройно увеличение на глобите. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов. Новите стикери са с променен дизайн за по-добра защита от фалшификати. Шофьорите ще трябва собственоръчно да впишат върху винетния стикер регистрационния номер на превозното средство. Това се прави с цел собствениците, които имат повече от един автомобил да не ползват една и съща винетка. От пътната агенция отчетоха, че 11-те месеца на годината в държавната хазна са влезли повече от 191 милиона лева приходи от продажби на винетни стикери. В същото време шофьорите се оплакаха, че пътищата в страната са като лунно поле. Отговарят ли цените на винетките на качеството на пътя и лесно ли ще се намират
фалшиви винетки след по-строгата защита на стикерите?

Цените на годишната, месечната, седмичната и дневната винетка остават същите. В зависимост от категорията на превозното средство най-скъпата годишна винетка ще струва 1300 лева, а дневната 13 лв. Увеличава се сериозно защитата на винетките, обясни Божидар Йотов.  През 2011 година АПИ ще предложи за разпространение общо 16 вида винетни стикери.

"Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата година. Месечната винетка е с валидност един календарен месец, считано от датата на валидизирането й, седмичната винетка е с валидност седем дни и дневната е валидна за деня, който е обозначен на нея чрез перфорация. По отношение на дизайна и новите защити обръщаме внимание, че най-съществената промяна в дизайна на винетката е собственоръчното вписване на регистрационен номер на автомобила", каза Йотов. По думите му това се налага предвид изключително големия брой недобросъвестни хора, които, притежавайки повече от един автомобил, сменят винетните стикери в зависимост от автомобила, който ще използват.

Каква е самата технология на вписването на регистрационния номер на автомобила обясни директорът на Дирекция „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата” Александър Косерков. “Всеки, който си закупи винетен стикер, трябва да отлепи част от предпазното фолио, отле

пя го, ръчно изписва регистрационния номер на управляваното от него превозно средство. Обръщам внимание, че това, което е дадено като задание е изключително да се затрудни премахването на мастилото, тоест да се предпазим от това повторно недобросъвестните граждани да изтриват написания регистрационен номер и да впишат нов. Това нещо се отлепва, след което се прави залепването върху предното стъкло. Отново искам да обърна внимание винетката е с малко по-голям размер от миналите години, залепва се долу вдясно на предното стъкло на автомобила. И всеки един контролен орган, който спира превозното средство за проверка, ще може съвсем лесно да разпознае дали конкретният винетен стикер е за съответния автомобил или не”, каза Косерков. 


Дубликат на вече закупена винетка ще се издава само от пътната агенция в случаите при счупено или откраднато предно стъкло или производствен дефект на винетката. От фирмата разпространител на стикерите увериха, че винетки ще се продават в 3300 пункта в цялата страна. От пътната агенция подготвят и законови промени за винетките.
“В Закона за пътищата искаме прецизиране на понятието винетка и дефинирането й като ценна книга. Тя бе регламентирана като указателен знак. Тъй като служи за събиране на държавни такси, тя трябва категорично да бъде регламентирана като ценна книга“, каза шефът на АПИ и допълни: “В закона за движение по пътищата да бъде завишен размерът на предвидените в закона санкции, тъй като те не са променяни от 2004 година. Дали сме и случаите, в които това да се направи: при залепен невалиден стикер, при винетен стикер с изтекъл срок, при винетен стикер с дизайн и графично оформление, различно от официално утвърденото и при винетен стикер, на който в указателното поле не е вписан регистрационният номер на управляваното превозно средство. ”

Внесено е предложение от пътната агенция в Министерския съвет глобите за нарушители да скочат тройно. Идеята е водачите на товарни автомобили да плащат 3000 вместо досегашните 1000 лева, а шофьорите на леки автомобили да бъдат санкционирани при нарушение с 300 вместо със 100 лева.

Годишния приход в държавата само от продажба на винетки за 11-те месеца на 2010-а година надхвърля 191 милиона лева. От Агенция „Пътна инфраструктура” отчетоха, че от януари до ноември тази година са продадени със 750 хиляди броя винетки повече в сравнение със същия период на 2009-а. Това автоматично, разбира се, се отразява и на парите, които влизат в държавната хазна. И докато парите се увеличават, в правопропорционална зависимост нарастват и дупките по пътищата в страната, коментираха пред Дарик шофьори.