Обмислят по-високи санкции за винетките
Обмислят по-високи санкции за винетките / снимка: БГНЕС
Обмислят по-високи санкции за винетките
35564
Обмислят по-високи санкции за винетките
Обмислят по-високи санкции за винетките
  • Обмислят по-високи санкции за винетките
  • Обмислят по-високи санкции за винетките

Цените на винетките за 2011-а остават същите като през тази година, но се обмисля тройно увеличение на глобите. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов. Новите стикери са с променен дизайн за по-добра защита от фалшификати. Шофьорите ще трябва собственоръчно да впишат върху винетния стикер регистрационния номер на превозното средство. Това се прави с цел собствениците, които имат повече от един автомобил да не ползват една и съща винетка. От пътната агенция отчетоха, че 11-те месеца на годината в държавната хазна са влезли повече от 191 милиона лева приходи от продажби на винетни стикери. В същото време шофьорите се оплакаха, че пътищата в страната са като лунно поле. Отговарят ли цените на винетките на качеството на пътя и лесно ли ще се намират
фалшиви винетки след по-строгата защита на стикерите?

Цените на годишната, месечната, седмичната и дневната винетка остават същите. В зависимост от категорията на превозното средство най-скъпата годишна винетка ще струва 1300 лева, а дневната 13 лв. Увеличава се сериозно защитата на винетките, обясни Божидар Йотов.  През 2011 година АПИ ще предложи за разпространение общо 16 вида винетни стикери.

"Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата година. Месечната винетка е с валидност един календарен месец, считано от датата на валидизирането й, седмичната винетка е с валидност седем дни и дневната е валидна за деня, който е обозначен на нея чрез перфорация. По отношение на дизайна и новите защити обръщаме внимание, че най-съществената промяна в дизайна на винетката е собственоръчното вписване на регистрационен номер на автомобила", каза Йотов. По думите му това се налага предвид изключително големия брой недобросъвестни хора, които, притежавайки повече от един автомобил, сменят винетните стикери в зависимост от автомобила, който ще използват.

Каква е самата технология на вписването на регистрационния номер на автомобила обясни директорът на Дирекция „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата” Александър Косерков. “Всеки, който си закупи винетен стикер, трябва да отлепи част от предпазното фолио, отле

Обмислят по-високи санкции за винетките
netinfo
пя го, ръчно изписва регистрационния номер на управляваното от него превозно средство. Обръщам внимание, че това, което е дадено като задание е изключително да се затрудни премахването на мастилото, тоест да се предпазим от това повторно недобросъвестните граждани да изтриват написания регистрационен номер и да впишат нов. Това нещо се отлепва, след което се прави залепването върху предното стъкло. Отново искам да обърна внимание винетката е с малко по-голям размер от миналите години, залепва се долу вдясно на предното стъкло на автомобила. И всеки един контролен орган, който спира превозното средство за проверка, ще може съвсем лесно да разпознае дали конкретният винетен стикер е за съответния автомобил или не”, каза Косерков.

Дубликат на вече закупена винетка ще се издава само от пътната агенция в случаите при счупено или откраднато предно стъкло или производствен дефект на винетката. От фирмата разпространител на стикерите увериха, че винетки ще се продават в 3300 пункта в цялата страна. От пътната агенция подготвят и законови промени за винетките.
Обмислят по-високи санкции за винетките
netinfo
“В Закона за пътищата искаме прецизиране на понятието винетка и дефинирането й като ценна книга. Тя бе регламентирана като указателен знак. Тъй като служи за събиране на държавни такси, тя трябва категорично да бъде регламентирана като ценна книга“, каза шефът на АПИ и допълни: “В закона за движение по пътищата да бъде завишен размерът на предвидените в закона санкции, тъй като те не са променяни от 2004 година. Дали сме и случаите, в които това да се направи: при залепен невалиден стикер, при винетен стикер с изтекъл срок, при винетен стикер с дизайн и графично оформление, различно от официално утвърденото и при винетен стикер, на който в указателното поле не е вписан регистрационният номер на управляваното превозно средство. ”

Внесено е предложение от пътната агенция в Министерския съвет глобите за нарушители да скочат тройно. Идеята е водачите на товарни автомобили да плащат 3000 вместо досегашните 1000 лева, а шофьорите на леки автомобили да бъдат санкционирани при нарушение с 300 вместо със 100 лева.

Годишния приход в държавата само от продажба на винетки за 11-те месеца на 2010-а година надхвърля 191 милиона лева. От Агенция „Пътна инфраструктура” отчетоха, че от януари до ноември тази година са продадени със 750 хиляди броя винетки повече в сравнение със същия период на 2009-а. Това автоматично, разбира се, се отразява и на парите, които влизат в държавната хазна. И докато парите се увеличават, в правопропорционална зависимост нарастват и дупките по пътищата в страната, коментираха пред Дарик шофьори.