Кацането на космическия апарат "ИнСайт" (InSight) на Марс е част от многобройните опити на НАСА от 60-те години на миналия век за изследване на Червената планета. По повод кацането на ДПА публикува списък с най-новите полети на НАСА до Марс

"Опортюнити"

Проектираният да функционира 90 дни космически апарат "Опортюнити" работи на Марс от 2004 г. до юни 2018 г., когато беше бе засипан с прах в резултат на буря, разразила се на Червената планета.

През октомври 2018 г. НАСА съобщи, че се правят опити за възобновяване на неговата работа. Учените установиха, че слънчевите панели на роувъра са покрити с прах и затова батериите не могат да се заредят.

Шестколесният роувър и друг път е прекъсвал работа по същата причина. Силните марсиански ветрове - типично явление в периода ноември-януари, - може да отвеят праха и роувърът отново да възстанови функциите си, смятат учените.


 "Опортюнити" откри признаци, че някога на Марс е имало течаща вода. Той изследва планетата в района Меридиани Планум, където е спусната и сондата "Скиапарели".
 
"Спирит"

"Спирит" е роувър-близнак на "Опортюнити". Той също кацна на Марс през 2004 г. Поради екстремните ветрове, за него също се очакваше да работи не повече от 90 дни.

Но роувърът приключи работа през 2009 г., когато затъна в пясъци. Той направи 124 000 снимки на Марс.

Материалът, от който е направен, е алуминий от останките от двата небостъргача на Световния търговски център, които се срутиха при терористичната атака от 11 септември 2001 г.
 
"Феникс"

Спускаемият апарат "Феникс" кацна в областта на северния полюс на Марс през 2008 г. Той работи в продължение на 5 месеца, с два повече от първоначално очакваните.

Апаратът притежаваше роботизирана ръка, с която взе проби и изследва марсианската почва. В резултат бе установено наличието на лед по повърхността на Марс. 

"Кюриосити"

Изстреляният през 2011 г. роувър "Кюриосити" е най-големият, кацал на Марс. Той работи там от август 2012 г. Стойността на проекта е 2,5 милиарда долара.

Марсоходът "Кюриосити" - вече повече от петилетка на Червената планета
 
"Кюриосити" проведе изследвания в областта на кратера Гусев - място, където в миналото е имало вода. Благодарение на тези изследвания са направени множество открития, като например, че вероятно в миналото на Марс е имало микроби.

Захранването на апарата е с плутониев генератор, затова той не спря да работи, когато попадна в буря през юни тази година. Роувърът е изминал разстояние повече от 20 км.
 
През септември 2018 г. в паметта на "Кюриосити" се установи "аномалия", по която работата продължава.
 
Полет на хора до Марс
 
Изпращането на хора до Марс е дългосрочна и предстояща акция на НАСА. Предвижда се това да стане в средата на 30-те години на нашия век.

Траспортирането ще става с космическата капсула от следващо поколение "Орион". Засега се провеждат тестови полети на капсулата. Носител на "Орион" е тежката ракета "Делта IV".

НАСА усърдно проправя пътя за кацане на хора на Марс
 
Предвижда се кацането да става първо върху астероид, а после на Червената планета.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА