Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие, решиха депутатите по време на окончателното гласува на закона за извънредното положение.

Работодателите в частния сектор и органите по назначавана при държавните служители ще могат да възлагат надомна работа, както и работа от разстояние дори и без съгласието на работниците, но само когато естеството на работа го позволява.

Армията вече е в битката срещу COVID-19, тренира изграждане на полева болница

Депутатите разписаха, че работниците и служителите ще трябва да ползват до една втора от платения си годишен отпуск, въпреки тяхното несъгласие.

Първоначално заложените текстове предвиждаха работодателите да пускат служителите си и в неплатен отпуск, но в хода на работата претърпяха промяна.


Гешев: Политиците да не политиканстват, а да се вслушат в лекарите за радикални мерки

Мнозинството отхвърли предложението на БСП работниците да откажат да изпълняват задълженията си, когато работодателят не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място, както и да претендират обезщетение.

„Маски и дезинфектанти няма. Нека да дадем възможност на хората, които работят в предприятия, да се защитят“ аргументира предложението на левицата депутатът Надя Клисурска.

„Надяваме се в най-скоро време тези лични предпазни средства да бъдат осигурени. С вашия текст, вместо да защитим работниците, ще накараме работодателят да ги освободи“, противопостави се на идеята Хасан Адемов от ДПС.

Гласуваните текстове предвиждат още полицаи и пожарникари да полагат извънреден труд, който надхвърля ограниченията на Закона за МВР, но само и единствено след изричното им съгласие.