Служебният премиер Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дават съвместен брифинг за медиите след срещата си.

Главчев започна с темата за изпращането на български войници в Украйна. "За мен това е пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема, не е обсъждана и днес", каза премиерът. Той увери, че българските граждани трябва да са спокойни и че няма да има изпращане на български войници в Украйна.

Той благодари на Столтенберг за присъствието и го определи като "знаково" и в тежък момент на сигурност, особено в източния фланг на НАТО, където сме ние.

По отношение на помощта за Украйна Главчев обясни, че и двамата със Столтенберг са на мнение, че не може да има алтернатива, но Столтенберг е казал, че с всички сили и с всички възможности трябва да се помага, но с мисълта да не се въвлича НАТО в конфликта.


Главчев обясни, че по време на срещата са говорили за 20-годишното членство на България в НАТО и 17-годишното членство в ЕС. "Стигнахме до общите изводи, че България е надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения", каза премиерът.

"Парламентарната асамблея на НАТО, на нея участват около 400 души, близо 200 от тях са народни представители, впечатляващо е, че са от 32-те страни, които са в НАТО представителите, отделно има 25, които са партньори на НАТО - това е форматът, на който присъства днес генералният секретар на НАТО", каза Главчев.

Столтенберг благодари на Главчев и изрази радост, че участва в парламентарната асамблея на НАТО. "Ценим България като надежден съюзник в НАТО. Ценим високо извършеното от България по време на 20-те години членство по отношение на колективната отбрана и сигурността. Знаем и ще приемем задачата за подобрената сигурност за черноморския регион и Западните Балкани и действията на нашите съюзници по източния фланг", каза той.

"Мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да се увеличи производството на съоръжения и да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността не само по отношение на Украйна", допълни той.

Главчев обясни, че Столтенберг е имал предвид Алианса като цяло да засили помощта за Украйна, а България от своя страна е представила информация в лицето на министър Запрянов и шефа на въоръжените сили адмирал Добрев са представили справка какво са направили. "Смятам, че генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили в момента и даже подчерта, че е доволен от това, което България прави", каза Главчев. "От нас специално не е поискано разширяване на военната помощ, ние досега сме казвали, че правим всичко, което е възможно, за да подпомагаме Украйна", обясни премиерът.

"Когато войната започна, Русия искаше да завземе Украйна в рамките на няколко седмици и искаше 50% от територията на Украйна, но вижте Украйна удържа руските агресори, но това, което правим обективно се вижда, че не е достатъчно и нашата подкрепа трябва да бъде по-координирана и да продължаваме в същия дух и НАТО трябва да има по-голяма роля в тези помощи", обясни Столтенберг.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня