Президентът Румен Радев е на посещение в Стара Загора. Той коментира актуалните теми в страната.

Борисов, Арнаудова и Горанов са преместени в Седмо РПУ

"Трабва да бъдем солидарни с украинския народ. Всеки, който вземе рение за предоставяне на въоръжение и по този начин въвлича България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците", каза президентът.

"Нашата основна задача, е да не допуснем българските граждани, нашите стратегически обекти - като ядрената ни ценрала, да останат без адекватна противовъздушна отбрана. Виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях. Ние не трабва да допускаме това да се случи", подчерта той.

На въпрос дали арестът на Борисов е отвличане на вниманието от посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, той отговори, че затова трябва да се пита министър-председателя.


Петков: Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени

Радев обясни и дали ще се срещне с Остин. "Да не забравяме, че това е министърът на отбраната, а не президент. Решават се оперативни въпроси, които са изцяло в компетентността на изпълнителната власт. Очаквам след тази среща Министерски съвет да даде ясна информация", коментира той.

Относно задържането на Борисов, той подчерта, че не се меси по никакъв начин в работата на правоохранителните органи. "Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът", заяви президентът.

В отговор на въпрос за бъдещето на комплекса "Марица-Изток", държавният глава посочи, че служебното правителство е заложило идеята той да се превърне в "енергийно сърце" на България, където постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия, но и запазване на работата на хората.

Европейската прокуратура потвърди, че се извършва акция

Президентът допълни, че предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на завод за батерии не е част от тази концепция. По думите му е необходима ясна оценка на риска и ползите от този проект.