Стандартите за лечение на остри левкемии не са се променяли съществено от 25 години. Едва през последните една или две години можем да кажем, че има промяна, тъй като е отбелязан качествен скок в подхода за лечение на тези заболявания. Това обясни пред Дарик един от най-добрите хематолози в България доц. Илина Мичева от Клиниката по хематология във варненската болница „Св. Марина”.
 
Според доц. Мичева при нас няма проблем с лечението на левкемиите, защото клиниките ни разполагат с всички съвременни методи за терапия. Сериозно обаче стои въпросът със започването на въпросното лечение, тъй като това трябва да се случи бързо.
 
„Можем да отбележим, че значително се е увеличила преживяемостта на тези пациенти, като последните 20-30 години една голяма част от тях бяха обречени. 5-годишната преживяемост е нараснала от 20% през 60-те години на миналия век до около 70% сега. Пациентите с остри левкемии се лекуват задължително в клиниките по хематология на университетските болници в страната. Вече достигнали до тези клиники пациентите имат достъп до всички съвременни методи за диагностика на тяхното заболяване и за по-нататъшното лечение“, обясни доц. Мичева.

Нова надежда в борбата с рака – жена в напреднал стадий пребори коварната болест
 
По-сериозно стои проблемът с навременното насочване на пациентите от специалистите в доболничната помощ към тези университетски клиники и диагностичното уточняване със специфични изследвания, без които няма как да бъде поставена диагнозата, допълни специалистът.

 
„Тъй като бързото започване на това лечение има много важно значение за по-нататъшния изход и прогнозата на тези пациенти. И специалистите от доболничната помощ трябва добре да бъдат информирани за възможностите за диагностика, за новите възможности за лечение на тези заболявания да успяват да откриват тези заболявания рано и да насочват пациентите си към специализираните клиники по хематология, където те, слава Богу, могат да получат необходимата помощ и то сравнително бързо“, посочи още доц. Илина Мичева от Клиниката по хематология във варненската болница „Св. Марина”.

Робот помага в обучението на деца със здравословни проблеми (ВИДЕО)