Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „Има такъв народ“ - Пламен Николов.

"Възлагам ви да съставите правителство. В резултат на изборите от 11 юли, на вас се пада отговорността на получите първи проучвателния мандат", обяви Радев.

Кой е Пламен Николов - кандидатът за следващ министър-председтел на България

"Хората гласуваха за вас с очакването да консулидирате фронта на промяната срещу проваленият корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много и неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал в мисията. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от конституцията срок", каза още той.

"За мен е чест и отговорност да получа мандата. Ще направя всичко възможно всичко да бъде по установените закони", заяви Николов. 

В очакване на проектокабинета на „Има такъв народ“: Партиите с бурни реакции

Зам-председателят на партията Тошко Йорданов връчи предложението за министър-председател на президента. Неговото име остана загадка до днес. По-рано през деня за нов министър-председател се спрягаше името на юристът Петър Илиев.



Петър Илиев ли ще е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“?

На влизане в сградата на президентството, представителите на "Има такъв народ" бяха посрещнати от протест. Недоволните настояват ИТН да върне мандата. Засиленото полицейско присъствие в района на демонстрацията е засилено.

Само ден след изборите на 11 юли, лидерът на партията „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов предложи новият премиер на страната да бъде Николай Василев. Няколко дни по-късно Трифонов обяви, че оттегля номинацията на Николай Василев с аргумент, че "върху него се е изля огромна помия".

Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката, завършил в СУ „Св. Климент Охридски“ и Klagenfurt Alpen-Adria Universitat, Austria. Той има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти.