Жълт код заради вятър е обявен в събота за Западна и Централна България
Обстановката след валежите се успокоява, на места обаче бедствено положение остава
98033

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обстановката след валежите се успокоява, на места обаче бедствено положение остава
  • Обстановката след валежите се успокоява, на места обаче бедствено положение остава
На 243 сигнала в цялата страна са реагирали служители на Министерството на вътрешните работи заради обилните валежи. В сравнение със сутринта обстановката е по-добра и кметовете започват да отменят извънредните положения. Това каза главен комисар Николай Николов - директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”.
 
Продължават обаче обилните валежи над Етрополе, където кметът Димитър Димитров обяви бедствено положение. Евакуирани са 50 къщи, както и селскостопански животни, отнесени са и пътища, съобщиха от общината.
 
Река Малък Искър заля улици в Роман (ВИДЕО/СНИМКИ)

Към полунощ коритата на река Малък Искър в Етрополе са почнали да се препълват и сигналите за наводнени къщи и свлачища са започнали. След като кметът е свикал щаб за бедствия и аварии, е обявил бедствено положение в общината. Двама възрастни от село Малък Искър и Лопян са евакуирани, разказа зам.-кметът на община Етрополе Росица Христова.
 

 
Тя допълни, че ситуацията е усложнена и заради водата, която се стича от планината, а най-засегнати са селата Лъга и Рибарица.


Директорът на пожарната Николай Николов обясни, че от 25 юни, когато са получи прогнозата за обилни валежи над страната, досега не е имало бедстващи хора или такива с опасност за живота. Във 100% от случаите става въпрос за извеждане на възрастни хора от домовете им, които са били залети, поясни той.

Обстановката в Смолянско след поройните дъждове и бедственото положение

Сигналите, на които служителите на вътрешното министерство са реагирали, били предимно за отводняване и охрана на опасни места. Сега, по думите му, ситуацията вече е по-спокойна.
 


В Роман нивото на реката е паднало с 30-40 см, езерото в Ябланица също е овладяно, а областите Враца и Монтана са предупредени за идващото лошо време и е обърнато специално внимание на язовир Рожен, който всяка година прелива, допълни Николов. 
 
В събота - 30 юни, заради прогнозите за силен вятър е обявен жълт код за областите в Западна и Централна България. В планините се очакват отново обилни валежи - до 25-30 м/кв.м.