Няма директна заплаха за националната ни сигурност, увери Бъчварова
85359

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма директна заплаха за националната ни сигурност, увери Бъчварова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма директна заплаха за националната ни сигурност, увери Бъчварова
  • Няма директна заплаха за националната ни сигурност, увери Бъчварова
  • Няма директна заплаха за националната ни сигурност, увери Бъчварова

Няма информация за непосредствена опасност за страната ни, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Мерките за сигурност в страната са затегнати, а службите ни поддържат непрекъсната връзка с партньорите ни в Европа, обясни тя.

Бъчварова увери, че към момента службите ни не разполагат с директна заплаха националната ни сигурност. Контактът с международните ни партньори в Западна Европа е непрекъснат, допълни тя и съобщи още, че вече е разговаряла с турския си колега, с когото са обсъдени необходимите мерки.

Цветанов: Да не допускаме страхът да ни превзема

Незабавно след атаките в Брюксел тази сутрин са били активирани мерките, заложени в Националния план за реакция при кризи - повишена е сигурността в транспортната мрежа, всички невралгични точки в страната са наситени с полицейско присъствие. Бъчварова уточни още, че е засилен и граничният контрол, като 100% от преминаващите хора подлежат на проверка.

По думите й Министерството на външните работи продължава да установява контакт с българите в Брюксел и да ги информира за развоя на ситуацията след атентата, за който организацията "Ислямска държава" вече пое официално отговорността.



Борисов: Видяхме абсолютен провал на външната политика на много държави

Информацията е тревожна, опасността и последиците са сериозни за всички европейски държави. Предприети са мерки за осигуряване на обща европейска сигурност, а не само на националната, всяка една държава по отделно, заяви вътрешният министър.

По-късно днес Румяна Бъчварова е свикала на заседание Кризисния щаб в МВР. Очаква се в срещата да се включи и премиерът Бойко Борисов.

Самоубийствен атентат на летището в Брюксел, има загинали

В същото време тази вечер в столицата се планира да бъде проведено мащабно антитерористично учение. Точните локации, където ще се проведе то, още не са ясни, но част от действията вероятно ще бъдат в метрото.

Учението е било планирано отдавна, призна Бъчварова и допълни, че ще бъдат тренирани реакциите на различни държавни структури и координацията помежду им. Районите, където ще се проведат учебните действия, ще бъдат отцепвани от полиция.

Всичко се прави от съображения за сигурност за гражданите, успокои още вътрешният министър.