Народното събрание се разпусна
62512

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Народното събрание се разпусна
  • Народното събрание се разпусна

41-вото Народно събрание се разпусна. Парламентарният председател Цецка Цачева сподели убеждението си, че парламентът е можел повече. Тя отчете законодателни мерки, които според нея са подобрили живота в страната.

"Този парламент си отива предсрочно. Не казвам преждевременно, защото времето му да се разпусне настъпи. Защо? В изявленията на парламентарните групи се чуха оценки, стоварващи причината на мнозинството или на някоя от групите от опозицията, взаимни обвинения и нападки", коментира Цачева. Тя отбеляза, че като председател на Народното събрание няма право на оценка и политическо пристрастие, но като депутат е убедена, че отговорът е по-комплексен и той е в сложния механизъм на демокрацията.

Днес си отиват депутатите, парламентаризмът остава.

- Цецка Цачева

„Като живо образувание демокрацията черпи сили от народа. Народът е този, който се намесва, когато трябва да се коригира или забърза посоката на движение, която е избрана. Оплетени в политически страсти и амбиции, все в името на народа, който ни е овластил, днес сме стреснати от неговия вик, защото в последния месец народът извика. Много болка ни съпровождаше през всичките години на прехода. Много неразбиране се е натрупало. То отприщи гнева на хората и нас, депутатите от 41-вото НС не ни отмина ориста да изживеем този гняв", каза парламентарната председателка.

Цачева изказа своето убеждение, че гневът на народа, който разтърси България, ще има смисъл и полза само ако успее да овеществи своите желания, само когато се канализира в свободен и демократичен вот.



С думите, че депутатите от си отиват, но парламентаризмът остава, Цецка Цачева закри 41-вото Народно събрание.