При установен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично заболяване, вече пациентите ще имат право на втори профилактичен преглед в рамките на годината. Направлението за ендокринолог пък ще ни осигурява освен достъп до специалиста, и ехография на щитовидната жлеза. Това са част от нововъведенията в извънболничната помощ, съобщиха от здравната каса на семинар във Велинград и припомниха, че при неявяване на годишен профилактичен преглед здравноосигуреното лице подлежи на глоба в размер до 100 лева, както и лишаване от здравни права за срок от един месец.

Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления догодина

"Има промяна за първичния профилактичен преглед за лицата над 18 години. Той се запазва във вида и обхвата до момента. Всеки профилактичен преглед завършва с карта за оценка на рискови фактори за развитие на определени социално значими заболявания - риск от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразувания на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и на ректосигмоидалната област", каза д-р Галя Йорданова, която ръководи дирекция "Извънболнична медицинска помощ" в НЗОК, и допълни: "Когато след годишния профилактичен преглед и попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка, се установи, че се касае за пациент в тези рискови групи, тогава пациентът има право на вторичен профилактичен преглед при общопрактикуващия лекар", каза Йорданова.

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

Тя обясни, че новото тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развитие на посочените заболявания, консултацията със специалисти - кардиолог, ендокринолог, акушер-гинеколог, уролог и хирург, не е оставена на преценка на джипито, а консултацията със специалист е задължителна по профила на риска.

НЗОК и БЛС ще провеждат контрол със съвместни комисии


Прегледите имат задължителен характер дотолкова, доколкото пациентите трябва да се интересуват от своето здраве, каза Йорданова. "Задължителни са и ако не отиде, законодателят е предвидил санкция от 50 до 100 лева или лишаване един месец от права като здравно-осигурен. Доколко обаче се осъществява този контрол и прави ли се това, не е в прерогативите на НЗОК", допълни тя.


Здравната каса с нови изисквания към болниците

Профилактиката е право, но и задължение на всеки, смятат от Здравната каса.