Ако има нови избори, ДПС ще има още по-добър резултат, макар че всички бягат от нея. ИТН са обнадеждени от резултатите, говорят сякаш мандатът е при тях. Абсурдно би било третият мандат да отиде при БСП, при положение, че имат 18 депутати. Ако не стане с първия мандат, всички други коалиции са невъзможни. Всички се надяват или ПП-ДБ да се разцепи, за да се направи нещо с ДБ, или "Величие" да се разцепи. Това каза за "Твоят ден" социологът от БАН Алексей Пампоров.

От своя страна социологът от "Галъп Интернешънъл" Светлин Тачев смята, че не трябва да се вглеждаме какво говорят политиците, тъй като мнението им се сменя постоянно. "Не виждам как ще се сформира правителство с първия мандат. Който подкрепи управление на ГЕРБ и ДПС, ще се самоубие. Това не би било изгодно за Борисов, трябва му ПП-ДБ. Остава въпросът как в това Народно събрание може да се сформира кабинет. С първия мандат ми изглежда трудно, с втория пък невъзможно. Заявката е с третия мандат да се състави правителство, въпросът е дали ГЕРБ и ДПС са склонни да го подкрепят. Вероятно би било от рода на служебните кабинети - по-малко ярки политически фигури и повече експерти", коментира той. 

Борисов след консултациите: Най-вероятно ще предложим правителство на малцинството

Нека опита Борисов да предложи кабинет, но ГЕРБ-СДС и ДПС нямат абсолютно мнозинство, а правителство на малцинството няма да бъде стабилно. Дори може да не встъпи в длъжност, а да бъде провалено. Другото решение е експертно националноотговорно правителство. Един кабинет на националното съгласие би могъл да даде тласък на реформите. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в "Твоят ден".


Той е от основните автори на Конституцията в настоящия ѝ вид. "Основният проблем не е избирателната система, а неучастието на гражданите в гласуването. Партията на Борисов разполага едва с 8% от общата подкрепа на избирателите, което води до липса на легитимност. Ще последва нов срив, ще се търсят други политически решения - Велико Народно събрание или президентска република. Радев е сред виновниците за политическата криза, защото внесе разделение", посочи той. 

По думите му без убедителни национални лидери нещата няма как да се развият в позитивна насока. "Има паралелна държава, която управлява. Политическата ни система е на ръба на пропастта, затова трябва да има правителство на всяка цена, но то да е експертно. Избори през септември ще дадат катастрофални резултати. Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет", коментира Близнашки.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня