Какви са рисковите фактори пред военновъздушните ни сили
98583

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Какви са рисковите фактори пред военновъздушните ни сили

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов
  • Какви са рисковите фактори пред военновъздушните ни сили
  • Заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов
Ниско количество летателни часове и недостатъчно изправна техника - това са основните рискови фактори пред българските Военновъздушни сили (ВВС). Това коментира президентът Румен Радев след честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация в авиобаза "Враждебна".
 


Кога ще се купят нова бронирана машина и изтребители за нуждите на армията ни?

Само преди два дни при тренировъчен полет военен хеликоптер "Кугър" прекъсна електропровод и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода за няколко часа. Екипажът остана невредим, а по машината няма сериозни щети. Военната полиция започна разследване по случая.
 


"Не е въпросът просто да се лети, трябва да има вече такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници", коментира президентът.
 


Президентът Румен Радев изрази съмнение и в методите на избор на нови военни самолети. Държавният глава подчерта, че в държави, в които има равнопоставеност, при изпращане на оферти за придобиване на самолет, се спират всякакви срещи.  


През май: Кабинетът одобри закупуване на изтребители и нова бронирана машина

"Ако искаме да бъдем държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики", заяви държавният глава.
 


Коментарът му е във връзка с предстоящото следващата седмица пътуване до САЩ на делегация от Министерството на отбраната. Президентът посочи, че пътуването до САЩ е решение на военното министерство и поясни, че то не е съгласувано с него.
 
Атанас Запрянов: Страната ни не може да влияе върху конкурса за боен самолет

Делегацията на МО в САЩ няма да повлияе по никакъв начин на избор на авиационна техника, побърза да отговори на коментара на президента зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Визитата от 27 до 31 август е по покана на началника на Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в София. Във Вашингтон Запрянов ще има срещи в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса на САЩ.