/ БГНЕС
Правителството даде зелена светлина на проектите за закупуване на нова бронирана машина и на минимум осем изтребители за нуждите на армията. Двата проекта са на обща стойност от 3.2 милиарда лева. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви очакванията си до края на тази година да бъде сключен договор поне по един от проектите.
 
Първият проект на военното министерство предвижда закупуване на основна бойна техника за сухопътните войски, на стойност от 1.5 милиарда лева. Машините ще бъдат произведени в България и ще се поддържат от български предприятия, а плащанията ще бъдат разсрочени за период от 12 години.

Кога ще се купят нова бронирана машина и изтребители за нуждите на армията ни?

 
Вторият проект предвижда закупуването на нов тип боен самолет, минимум 8, като по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов машините могат да са нови или втора ръка.
 
„В проекта ще бъде посочено да бъдат поканени, както досегашните участници - „Грипен”, Ф-16, Юрофайтър. Но също така да се отвори процедурата и за нови потенциални участници. Към момента шест фирми са проявили интерес към проекта за изтребителите“, посочи министър Каракачанов.

Министър Каракачанов: Парите за модернизация на Българската армия са необходими
 
Новите изтребители ще бъдат изплащани в продължение на 10 години. Одобрените днес проекти ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание. Ако няма забавяне в парламента, според Каракачанов е възможно до края на годината да има сключен договор поне по един от тях.