Нови изтребители за БА
Нови изтребители за БА / снимки: Кирил Кирилов
Министър Каракачанов
96665
Министър Каракачанов
  • Министър Каракачанов
Средствата за модернизация на армията са отпуснати и в момента текат процедури за набиране на нови военнослужещи. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който пристигна в града под тепетата за честването на 75-годишнината от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции.

Разчетът на началника на отбраната тази година е 1300 души, за целта от бюджета са отделени 30 млн. лева, допълни вицепремиерът. Той уточни, че от 105 млн. лева, които са били отделени за заплати, 75 млн. лева са отишли за повишение на заплатите, а 30 млн. лева са за допълнителните военнослужещи.

По думите на Каракачанов големите проекти за реалната модернизация трябва да бъдат внесени в Министерски съвет. Ще гледаме да се впишем в парите, които са гласувани, коментира още той.

Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители. Каракачанов посочи, че хърватите са закупили почти цяла ескадрила от Израел, така че ще поискат и от тях оферти. Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега, добави министърът и уточни, че тази сделка първо трябва да мине през Министерския съвет, а до края на април – и през парламента.

Ще има и нов проект за Военноморските сили, но преди това трябва да се реализира проектът с модернизацията на фрегатите, които не са пълноценни сега, защото имат нужда от ремонт, каза още Каракачанов.
 

нов изтребител
netinfo


Като парламентаристи трябва да съдействаме максимално на Българската армия. Това пък заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която също беше в Пловдив за честването на 75-годишнината от сформирането на Парашутната дружина. Трябва да направим добри закони, с които военните да се чувстват спокойни, за да охраняват още по-добре територията на Република България, каза още Карянчева.

По повод коремното превъртане на президента Румен Радев преди седмица в същото поделение парламентарист № 1 коментира, че не е лошо политиците да спортуват, тъй като трябва да са здрави, за да изпълняват задълженията си. Тя допълни, че също спортува редовно.

Цвета Караянчева прие тържествения строй на Специалните сили. След това пловдивският митрополит Николай отслужи молебен в памет на загиналите военни парашутисти и бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча и параклиса в поделението.
 

нов изтребител
netinfo


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заедно с командира на 68 бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, откриха Тактически оперативен център и крило за настаняване.

Честването продължи в зала „България“ на Международния панаир.

Чуйте и от приложеното аудио.