/ БГНЕС
Какви са рисковите фактори пред военновъздушните ни сили
98583
Какви са рисковите фактори пред военновъздушните ни сили
Заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов
  • Какви са рисковите фактори пред военновъздушните ни сили
  • Заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов
Ниско количество летателни часове и недостатъчно изправна техника - това са основните рискови фактори пред българските Военновъздушни сили (ВВС). Това коментира президентът Румен Радев след честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация в авиобаза "Враждебна".
 

БГНЕС


Кога ще се купят нова бронирана машина и изтребители за нуждите на армията ни?

Само преди два дни при тренировъчен полет военен хеликоптер "Кугър" прекъсна електропровод и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода за няколко часа. Екипажът остана невредим, а по машината няма сериозни щети. Военната полиция започна разследване по случая.
 

netinfo


"Не е въпросът просто да се лети, трябва да има вече такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници", коментира президентът.
 

БГНЕС


Президентът Румен Радев изрази съмнение и в методите на избор на нови военни самолети. Държавният глава подчерта, че в държави, в които има равнопоставеност, при изпращане на оферти за придобиване на самолет, се спират всякакви срещи. 

През май: Кабинетът одобри закупуване на изтребители и нова бронирана машина

"Ако искаме да бъдем държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики", заяви държавният глава.
 

БГНЕС


Коментарът му е във връзка с предстоящото следващата седмица пътуване до САЩ на делегация от Министерството на отбраната. Президентът посочи, че пътуването до САЩ е решение на военното министерство и поясни, че то не е съгласувано с него.
 
Атанас Запрянов: Страната ни не може да влияе върху конкурса за боен самолет

Делегацията на МО в САЩ няма да повлияе по никакъв начин на избор на авиационна техника, побърза да отговори на коментара на президента зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Визитата от 27 до 31 август е по покана на началника на Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в София. Във Вашингтон Запрянов ще има срещи в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса на САЩ.