/ БГНЕС, архив
Със 17 гласа "против", един "за" и без въздържали се парламентарната Комисия по отбрана отхвърли предложения мораториум върху два от големите проекти за модернизация на армията - за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски и за нов тип боен самолет за Военновъздушните сили - с обща прогнозна стойност над 3 млрд. лева.
 
През май: Кабинетът одобри закупуване на изтребители и нова бронирана машина

Предложението за мораториум за 3 години върху проектите, които бяха одобрени от парламента на 8 юни, е на партия "Воля", като сред мотивите са насочване на предвидените за тях средства за осигуряване на по-добър жизнен стандарт, повишаване на пенсиите, по-добро финансиране на училища и болници, а също така и да се предостави възможност за изготвяне на "цялостна политика по отношение на въоръжаването и да се предприемат съответните необходими и адекватни мерки, а не да се извършват отделни разходи без цялостна визия и концепция, като се решават единични въпроси, без да се степенуват по важност и приоритет".
 
„Воля“ настоява за мораториум върху сделките за модернизация на армията

Да ги представи на заседанието дойде лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, който добави и други аргументи. "С този харч обричаме поколения наред на безизходица, нерешаване на демографските проблеми, несправяне с проблемите на здравеопазването, с вътрешния ред", изтъкна той и посочи как те биха разпределили средствата за проектите в различни сфери.
 
"Смятаме, че внесеният проект не следва да бъде подкрепян", заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който изрази позицията на Министерството на отбраната. Той аргументира необходимостта от проектите за военните способности на страната, както и за приноса ни към НАТО и оперативната ни съвместимост с алианса. "Не само не трябва да се налага мораториум, а е закъсняла модернизацията", акцентира Запрянов и изтъкна, че за първи път в политиката ни от 1989 г. се обръщаме към бойните способности на въоръжените ни сили и не можем да отлагаме тази модернизация.
 
Кога ще се купят нова бронирана машина и изтребители за нуждите на армията ни?

Аргументите на Веселин Марешки не бяха приети от членовете на комисията, като депутатите от различните парламентарни групи, с изключение на вносителите, защитиха военните проекти и отхвърлиха мотивите за искания мораториум.
БГНЕС