„Основната цел беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които ние смятаме, че трябва да се случат по друг начин”. Това заяви напусналият ИТН Георги Георгиев в ефира на NOVA.

„При срещите ми със строители става ясно, че има схеми. Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз се срещнах с човек, който се представи от името на Орлин Алексиев, да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна”, каза Георгиев.  

Той се е срещал и с друг човек, който е бил поканен на среща във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане. „Неговият шеф е ходил в „Делта хил”, там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а Алексиев ще предаде на Гроздан Караджов”, каза Георгиев.

„Има грешно виждане на Трифонов и Йорданов как се управлява едно министерство. Обществените поръчки не са инструмент за печалба”, смята Георгиев.  

„В момента изпълнителният директор на „Автомагистрали” в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев”, твърди Георгиев.

„Зам.-министърът Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта Хил”. Заместник-министърът Явор Пенчев също е имал свързани действия с този кръг. Осигурява връзката между това да бъде финансиран един проект, възложителят да подготви така документацията, че да спечели правилната фирма. По отношение на текущите ремонти вече се е случвало. Вече е имало и изплащане на комисионни. Доколкото знам на фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени спорните проекти, които минаха през НС”, каза Георгиев.  

 
NOVA