БСП видяха модела
94818

Your browser doesn’t support HTML5 audio

БСП видяха модела
  • БСП видяха модела
БСП извади нова порция роднински назначение, този път обаче не в Хасково, а в Габрово. От левицата обясниха, че братът на вицепремиера Томислав Дончев е назначен за шеф на общинско звено в местната администрация. От ГЕРБ признаха за роднинската връзка, но определиха обвиненията за „шуробаджанащина“ на БСП като лъжи.

В Габрово се правят роднински назначения на високи нива в местната администрация и то без конкурси, разказа в кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП Кристина Сидорова.

"В Габрово моделът "батко и братко" е в сила от няколко години. Братът на Томислав Дончев - Момчил Дончев, е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинското звено "Озеленяване". Управлява бюджет от над 1 млн. лева, назначен е без конкурс, без ясни критерии, на които трябва да отговаря. Братът на бившия народен представител Цветомир Михов от година и половина не работи в габровската болница, но това не му пречи да бъде част от Съвета на директорите и на тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева", каза тя.

Борисов след „Кумгейт”: Дъщеря ми стои без работа заради мен


Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова - Мария и Момчил Недеви, пък били съответно председатели на ОИК и на РИК. Момчил Недев в същото време бил и юристконсулт на здравната каса, юристконсулт по големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово, отново назначен от Таня Христова без конкурс, посочи Кристина Сидорова. 

Елена Йончева: Даваме "Кумгейт" на прокурор

Кметът на Габрово Таня Христова обясни как е назначила в общината брата на Томислав Дончев. "Когато Момчил Дончев, който е вярно, че е брат на Томислав Дончев, беше назначен от мен на тази длъжност, Томислав Дончев не беше уведомен за това и по никакъв начин не е имал роля за тази моя постъпка. За да бъда още по-откровена, когато той научи това, беше категорично против", каза Христова.

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков отрече обвиненията на левицата. "Сценарият е много прост, той си личи по схемите им, които са еднакво направени. Предполагам, че ще излязат такива за всички градове в България. Вземат се факти, които наистина са факти - кой с кого е съученик или кой на кого е кръстник и кум и оттам нататък се пришиват лъжи. За конкретната ситуация - това, което те изнесоха за Габрово, е бих казал жаргонно "претопляне на стара манджа". Разбира се, че в такъв малък град, ако си минал през две елитни училища, ти ще бъдеш съученик под някаква форма с голяма част от хората в този град", каза той.

ГЕРБ възложили на структурите си проверки за назначенията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов допълни, че след като са спазени всички конкурси и след като братът на Томислав Дончев си върши работата няма проблем роднинската връзка.
 
БТА, БГНЕС