Преди официалния старт на кампанията се стигна до първи косвен сблъсък и първи искри между тримата основни претенденти за президентския пост на „Дондуков“ 2 – Румен Радев, Лозан Панов и проф. Анастас Герджиков, посочва NOVA.

Сблъсък "Номер едно" беше между Лозан Панов и Румен Радев. Той дойде след обвинение от Панов в ефира на Българската национална телевизия и определение за „фалшив герой“.

„Този гняв на хората беше оглавен от президента. Аз тогава замълчах. Не исках да участвам в създаването на един фалшив герой”, каза Панов.

„Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои, оставям на други”, каза президентът Румен Радев.


Вторият сблъсък бе между Лозан Панов и проф. Анастас Герджиков за това свързан ли е Герджиков с ДПС.

Герджиков пред NOVA: От ГЕРБ не пожелаха нищо срещу подкрепата си

„Борисов даде на ДПС съдебната власт. И сега отново към президентските избори. Аз се обръщам към г-н Борисов: „Бъдете честен със своите избиратели, не предавайте президентската институция на ДПС”, коментира Панов.

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Предлагам му да провери тази информация и или да покаже някакво доказателство за твърденията си, или да ми се извини”, заяви проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент.

Проф. Анастас Герджиков: Моята цел е да върна нормалността

На фона на искрите, настоящият държавен глава даде съвет на опонентите си: „Да има една толерантна кампания, да бъдат водещи идеите, а не компроматите”, коментира Радев.

Те му отговориха с предизвикателство за дебат.

„Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки. Каня Румен Радев на дебат”, категоричен бе Герджиков.

„Моят дебат е с българските граждани. Водих го през целия този дебат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото те са български граждани”, заяви Радев.

Радев: Преди Борисов се скри под полата на Цачева, сега - под тогата на ректора

А преди дебата вече е ясно кой какво не харесва в опонента си.

„Румен Радев има едно единствено нещо, което аз не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии. Президентът може да обича един, а да мрази друг, но трябва да работи с всички”, каза Герджиков.

Знае се и кой има очаквания да стигне до втори тур или дори да спечели.

„Аз нямаше да се кандидатирам, ако не бях дълбоко убеден, че българското общество ще разбере това, което предлагам и ще подкрепи мен”, коментира Герджиков.

Реалният сблъсък между претендентите за "Дондуков" 2 е на 14 ноември.