Проф. Анастас Герджиков даде първото си телевизионно интервю пред NOVA след номинирането му за кандидат президент. 

„Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидата на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”, заяви той в студиото на „Здравей, България”.

Регистрираха Герджиков за президентските избори (СНИМКИ)

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев,  а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.

По думите му ГЕРБ е правила много грешки, но това е нормално за толкова дълго управление.

„Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, казва проф. Герджиков.

Проф. Анастас Герджиков: Моята цел е да върна нормалността

Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

Герджиков е на мнение, че един президент не трябва да застава срещу определена партия и той не би допуснал тази грешка.

„Господин Радев има едно нещо, което не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии и неговото противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не може да си позволява. Президентът не може да каже аз съм срещу една личност и от там срещу цялата партия. Президентът може да обича един или да мрази друг, но трябва да работи с всички. Каня на дебат господин Румен Радев”, заяви Герджиков.

За Лозан Панов, той каза, че поддържа неговото мнение, че върховенството на закона е най-важно.

Цялото интервю гледайте във видеото.


 
NOVA