Преди официалния старт на кампанията се стигна до първи косвен сблъсък и първи искри между тримата основни претенденти за президентския пост на „Дондуков“ 2 – Румен Радев, Лозан Панов и проф. Анастас Герджиков, посочва NOVA.

Сблъсък "Номер едно" беше между Лозан Панов и Румен Радев. Той дойде след обвинение от Панов в ефира на Българската национална телевизия и определение за „фалшив герой“.

„Този гняв на хората беше оглавен от президента. Аз тогава замълчах. Не исках да участвам в създаването на един фалшив герой”, каза Панов.

Лозан Панов
БТА

„Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои, оставям на други”, каза президентът Румен Радев.

Вторият сблъсък бе между Лозан Панов и проф. Анастас Герджиков за това свързан ли е Герджиков с ДПС.

Герджиков пред NOVA: От ГЕРБ не пожелаха нищо срещу подкрепата си

„Борисов даде на ДПС съдебната власт. И сега отново към президентските избори. Аз се обръщам към г-н Борисов: „Бъдете честен със своите избиратели, не предавайте президентската институция на ДПС”, коментира Панов.

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Предлагам му да провери тази информация и или да покаже някакво доказателство за твърденията си, или да ми се извини”, заяви проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент.

Проф. Анастас Герджиков: Моята цел е да върна нормалността

проф. Анастас Герджиков
БГНЕС

На фона на искрите, настоящият държавен глава даде съвет на опонентите си: „Да има една толерантна кампания, да бъдат водещи идеите, а не компроматите”, коментира Радев.

Те му отговориха с предизвикателство за дебат.

„Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки. Каня Румен Радев на дебат”, категоричен бе Герджиков.

„Моят дебат е с българските граждани. Водих го през целия този дебат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото те са български граждани”, заяви Радев.

Радев: Преди Борисов се скри под полата на Цачева, сега - под тогата на ректора

Румен Радев
БГНЕС

А преди дебата вече е ясно кой какво не харесва в опонента си.

„Румен Радев има едно единствено нещо, което аз не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии. Президентът може да обича един, а да мрази друг, но трябва да работи с всички”, каза Герджиков.

Знае се и кой има очаквания да стигне до втори тур или дори да спечели.

„Аз нямаше да се кандидатирам, ако не бях дълбоко убеден, че българското общество ще разбере това, което предлагам и ще подкрепи мен”, коментира Герджиков.

Реалният сблъсък между претендентите за "Дондуков" 2 е на 14 ноември.