"Интересно как след като три пъти идваха да ме канят за министър за предишното правителство на ИТН, сега решиха че съм силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка - тази на Тошко Йорданов и на ДПС."

Това коментира финансовият министър Асен Василев, след като по-рано бе обвинен от зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кражба на интелектуална собственост и финансови манипулации.

Тошко Йорданов обвини министър Василев в кражба на интелектуална собственост 

"Всички дела съм си ги спечелил. Това е нещо от 2013 година и вече е било разпространявано в пресата ", подчерта още Василев пред журналисти в кулоарите на парламента.

Христо Иванов: Видяхме една съмнителна и персонална атака от ИТН

"Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано от лондонски съд, не трябва да бъде български министър", заяви по-рано Тошко Йорданов. Целта му бе да критикува лидера на ДБ Христо Иванов и Мая Манолова, които обявиха, че одобряват зададената линия на част от министрите от служебното правителство, сред които и Асен Василев. От ИТН обаче са разтълкували това като натиск за вкарването на определени лица в бъдещия им кабинет. 


Пред народните представители, Тошко Йорданов съобщи как през 2008 настоящият финансов министър е бил изпълнителен директор на фирма за продажба на самолетни билети. В нея имало четирима съдружници, които получили 1,5 млн. долара от инвеститор. През годините той бил принуден да налива милиони във фирмата, тъй като тя е била лошо управлявана и имала плачевни финансови резултати.

През цялото време зам.-председателят на ИТН бе бурно аплодиран от депутатите от ГЕРБ-СДС в пленарната зала.

"Има такъв народ" изостри тона към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Водите нещата към следващи избори

"През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, започва да развива абсолютно същата дейност като първата и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код, откраднат от компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост", разкри още пред Народното събрание Тошко Йорданов.