Срещата на "Има такъв народ" с ДПС в сградата на Народното събрание приключи. 

„Не сме искали подкрепа от ДПС за евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети. Смятам, че и ГЕРБ, и другите партии биха казали, че са за съдебна реформа. От ДПС казаха, че хората в кабинета са важни, но ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни казва кои да са хората, заяви Тошко Йорданов след срещата.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че повечето от идеите им с „Има такъв народ” съвпадат.

"Ние заявихме, че безусловна подкрепа няма да има от наша страна. Наше задължително условие е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Това означава държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а напротив, той да функционира в услуга на хората и за създаване на добър бизнес климат. Това бе условие, от което ние няма как да се откажем. Персоналният състав на кабинета също е от значение за нас. Категорично заявихме, че не искаме да предлагаме министри”, подчерта Карадайъ.

По-рано днес той посочи, че според тях "средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание, е добра, защото има добра основа за диалог". "Възстановяването на нормалността в политиката минава през диалог. Нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото. Надяваме се на добър разговор на тази първа среща и да можем да продължим темите, които биха били общи", каза още Карадайъ.

По думите му това минава и през оценка на изминалите периоди - "една реална, отговорна оценка, за да може на база на тази оценка да се очертаят и бъдещите действия, които евентуално биха могли да се предприемат".

"Беше съвсем логично и редно да проведем разговорите в сградата на Народното събрание, за да бъдат публични. Искахме да проведем срещи с всички политически сили, с изключение на ГЕРБ. Мисля, че няма нужда да обяснявам тази наша позиция, защото за нас основният противник винаги е бил ГЕРБ и моделът на управление, който се установи през последните 10 години", заяви Виктория Василева от "Има такъв народ".

Днешната среща е четвъртата и последна от поредицата консултации по инициатива на ИТН. Първата бе с ПГ "Демократична България", последваха разговори с ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" и "БСП за България". От ИТН изпратиха покани за разговори до всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС.