Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.
50087

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.
  • Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.

Банковите лихви трудно могат да се свалят административно - с този лаконичен коментар президентът Росен Плевнелиев анонсира предстоящия дебат по мерките, набелязани от финансовия министър Симеон Дянков за намаляване на цената на заемите и осигуряване на по-прозрачен начин на формирането й. Това стана след първата среща на новия държавен глава с ръководството на БНБ. Плевнелиев подкрепи категорично само една от мерките - за по-добро регулиране на кредите до 400 лева. Самото президентство вероятно следващата седмица ще стане инициатор на дискусия по темата, когато се очаква да се чуе и позицията на Българската народна банка.

Съживяването на икономиката е основна задача пред всички ни, заяви президентът Росен Пленелиев. Той също обърна внимание върху размера на влоговете в банките. По думите му има механизми да се пуснат идеи, проекти, които да развържат по някакъв начин голямата ликвидност в системата. „Но отново да сме наясно: пари има, необходими са добри нискорискови проекти, които да отпушат нещата", каза той.

Плевнелиев отказа коментар по предложените мерки от финансовия министър - лихвите по кредитите да се обвържат с някои от междубанковите индекси и да се потърсят механизми за намаляване или премахване на таксите. Държавният глава обаче бе категоричен: „Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки. Свалянето на лихвите зависи от икономиката".

Президентът подкрепи третата идея от пакета мерки - за по-добра регулация на кредитите до 400 лева. От своя страна управителят на БНБ Иван Искров заяви, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 година. Той напомни, че тогава с единодушия народът и политическата класа е решила, че основният фактор, за който трябва да се бди, е стабилността на националната валута, тъй като това е най-важното нещо особено за малки икономики, каквато е българската и е бил въведен валутният борд.



Искров изрази готовност БНБ да даде експертно становище в рамките на предстоящите дискусии по поставените теми, но категорично отказа да прави коментар преди да види разписаните мерки. Управителят на Централната банка допълни, че има възможност за усъвършенстване на законодателството.