Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.
Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв. / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.
50087
Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.
  • Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв.

Банковите лихви трудно могат да се свалят административно - с този лаконичен коментар президентът Росен Плевнелиев анонсира предстоящия дебат по мерките, набелязани от финансовия министър Симеон Дянков за намаляване на цената на заемите и осигуряване на по-прозрачен начин на формирането й. Това стана след първата среща на новия държавен глава с ръководството на БНБ. Плевнелиев подкрепи категорично само една от мерките - за по-добро регулиране на кредите до 400 лева. Самото президентство вероятно следващата седмица ще стане инициатор на дискусия по темата, когато се очаква да се чуе и позицията на Българската народна банка.

Съживяването на икономиката е основна задача пред всички ни, заяви президентът Росен Пленелиев. Той също обърна внимание върху размера на влоговете в банките. По думите му има механизми да се пуснат идеи, проекти, които да развържат по някакъв начин голямата ликвидност в системата. „Но отново да сме наясно: пари има, необходими са добри нискорискови проекти, които да отпушат нещата", каза той.

Плевнелиев отказа коментар по предложените мерки от финансовия министър - лихвите по кредитите да се обвържат с някои от междубанковите индекси и да се потърсят механизми за намаляване или премахване на таксите. Държавният глава обаче бе категоричен: „Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки. Свалянето на лихвите зависи от икономиката".

Президентът подкрепи третата идея от пакета мерки - за по-добра регулация на кредитите до 400 лева. От своя страна управителят на БНБ Иван Искров заяви, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 година. Той напомни, че тогава с единодушия народът и политическата класа е решила, че основният фактор, за който трябва да се бди, е стабилността на националната валута, тъй като това е най-важното нещо особено за малки икономики, каквато е българската и е бил въведен валутният борд.

Искров изрази готовност БНБ да даде експертно становище в рамките на предстоящите дискусии по поставените теми, но категорично отказа да прави коментар преди да види разписаните мерки. Управителят на Централната банка допълни, че има възможност за усъвършенстване на законодателството.

Плевнелиев одобри идеята за регулация на кредитите до 400 лв
netinfo