Металурзите от ОЦК: Разпети петък е Великден за нас
52404

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Металурзите от ОЦК: Разпети петък е Великден за нас
  • Металурзите от ОЦК: Разпети петък е Великден за нас

Очаквам до месец ОЦК да има нов собственик, мениджмънт и да започне работа - това днес в Кърджали премиерът Бойко Борисов, който се срещна с металурзите, получаващи от тази сутрин по заплата и половина от дължимите им възнаграждения.

В четвъртък лично преговарях с представители на банките-кредитори, за да ги убедя, че предприятието е стратегическо и изключително важно за този смесен район и поминъка на хората тук, допълни премиерът. В Кърджали той пристигна заедно с финансовия министър Симеон Дянков и министъра на икономиката Делян Добрев.

„Дянков доведе банкерите при мен. Те категорично казаха, че не е финализирана сделката за Мадан по простата причина, че на Захариев синът му спеше. Това беше в 12.30 ч, при положение, че знаят, че е последният работен ден, че банките затварят и нямаше да може да се прехвърлят акциите и да се платят парите за тук и за Мадан. С Мадан вече всичко е 100% привършило. Хората си получиха и другите заплати. От вторник започват работа. Още два рудника започват да работят там, около 1000 работни места. За радост успяхме и вечерта към 19 часа ултимативно казахме на банките, че днес заплата, заплата и половина трябва да изплатят. Това ни беше много тежък разговор, радвам се, че би трябвало вече да сте получили парите", каза Борисов.

Разпети петък е Великден за нас - така работниците от ОЦК - Кърджали посрещнаха новината за нов собственик и мениджмънт на комбината.



500 000 лева от дължимите 1,4 милиона вече са преведени по сметките на металурзите от ОЦК и те вече теглят парите си от банкоматите. Парите са част от 4-те милиона лева, които собственикът на ОЦК Валентин Захариев получи след финализиране на сделката с „Горубсо - Мадан".